- Araştırmacılar kedilerin yüz ifadelerini kaydederek, kedilerin düşünülenin aksine insanlara soğuk davranmadıklarını keşfetti.
- Araştırma kayıtları inceledikten sonra, kedigillerin yüz ifadelerinin agresif (%37) olmaktan ziyade genellikle dostça (%45) olduğu sonucuna varıldı. Çalışmaya göre, diğer %18’lik kısım ise belirsiz veya her iki kategoriye de giriyordu.
- Ayrıca araştırmacılar, “ortak oyun yüzü” olarak adlandırdıkları yüz ifadeleri de dahil olmak üzere birçok ifadenin insanlar, köpekler ve maymunlar da dahil olmak üzere birçok türde benzerlik gösterdiğini buldular.
Araştırmacılar kedilerin yüz ifadelerini kaydederek, kedilerin düşünülenin aksine insanlara soğuk davranmadıklarını keşfetti.
Araştırmacılar bir yıl boyunca Los Angeles’taki bir kedi kafesinde yaşayan 50 kediden oluşan bir kolonideki kedilerin kullandığı toplam 276 farklı yüz ifadesini kaydetti. Behavioural Processes dergisinde 18 Ekim’de yayımlanan çalışmaya göre kedigillerin yüz ifadeleri oyunbazlıktan saldırganlığa birçok farklı duruma göre değişiklik gösterdi.
Bu durum, kedigillerin mırıldanma ve miyavlamanın ötesinde iletişim kurma yollarını derinlemesine inceleyen ilk çalışmalardan biri.
Arkansas’taki Lyon College da psikoloji alanı yardımcı doçenti olan çalışmanın eş yazarı Brittany Florkiewicz, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Literatür çok seyrek ve yapılan birçok çalışma yalnızca 10.000 yıldır evcilleşme sürecinde olan kediler ve insanlar arasındaki bağlantıya odaklanıyor. Kedi kafede, kediler arasındaki spontane etkileşimleri belgeleyebildik ve yüz ifadelerini kaydedebildik.” dedi.
Araştırmaya göre her bir ifade; ayrık dudaklar, genişlemiş veya daralmış göz bebekleri, göz kırpma, ağzın kıvrılmış köşeleri, burun yalama ve farklı kulak pozisyonları dahil olmak üzere 26 benzersiz yüz hareketinden yaklaşık dördünü birleştirdi.
Florkiewicz, “Onları oyun kavgası yaparken görmek şaşırtıcıydı ve işler daha sonra agresif bir karşılaşmaya dönüştü. Yüz ifadelerindeki değişimi görebiliyorsunuz. İlk başta bir kedinin gözleri rahat bir ifadeyle bakıyordu, kulakları ve bıyıklarını öne doğru itmişti, bu da diğer kediye yaklaşmak için bir hareketti. Ama sonra kulaklarını ve bıyıklarını geriye doğru çekerek tavrını hızlı bir şekilde değiştirdi.” dedi.
Kayıtları inceledikten sonra araştırmacılar, kedigillerin ifadelerinin agresif (%37) olmaktan ziyade genellikle dostça (%45) olduğu sonucuna vardı. Çalışmaya göre diğer %18’lik kısım ise belirsiz veya her iki kategoriye de giriyordu.
Araştırmacılar ayrıca, “ortak oyun yüzü” olarak adlandırdıkları (ağız köşelerini geriye çekerek ve çene düşürülerek kahkaha şeklinde ifade edilen) yüzler de dahil olmak üzere birçok yüz ifadesinin insanlar, köpekler ve maymunlar da dahil olmak üzere birçok türde benzerlik gösterdiğini buldular.
Kedilerin birbirlerine tam olarak ne “söylediklerini” bilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek. Ancak araştırmacılar, çalışmanın, genellikle soğuk olarak adlandırılan bir tür tarafından sergilenen sayısız ifadeye ışık tutmaya yardımcı olacağı konusunda umutlu.
Florkiewicz, “Hayvan barınaklarının ve insanî yardım derneklerinin, bakımları altındaki kedileri daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olmak için araştırmamızı kullanabileceklerini umuyoruz. Ayrıca, insanların kedilerin yüz ifadelerini kaydetmelerini ve deşifre etmelerini sağlayan bir uygulama tasarlamak isteyen şirketler de bizimle iletişime geçti.” dedi.
Derleyen: Burçin Bağatur