- ABD Telif Hakları Ofisi, üretken yapay zekânın telif hakkıyla korunan materyalleri kullanmasına ilişkin olası yeni kurallar hakkında kamuoyunun görüşünü almak istiyor ve dünyanın en büyük yapay zekâ şirketlerinin bu konuda söyleyecek çok şeyi var.
- Yapay zekâ alanındaki en büyük şirketler, telif hakkıyla korunan materyalleri eğitim verisi olarak kullanmak için ödeme yapmakla ilgilenmiyor.
- Telif Hakkı Ofisi, 30 Ağustos’ta yorum dönemini açtı. 18 Ekim’de sonlanan yorum dönemi boyunca; yapay zekâ model eğitimi için telif hakkıyla korunan verilerin kullanımı, yapay zekâ tarafından üretilen materyalin insan müdahalesi olmadan telif hakkıyla korunup korunamayacağı ve yapay zekâ telif hakkı sorumluluğu konularında ofisin belirlediği değişikliklere ilişkin yazılı yorumlar kabul edildi.
ABD Telif Hakları Ofisi, üretken yapay zekânın telif hakkıyla korunan materyalleri kullanmasına ilişkin olası yeni kurallar hakkında kamuoyunun görüşünü almak istiyor ve dünyanın en büyük yapay zekâ şirketlerinin bu konuda söyleyecek çok şeyi var. Meta, Google, Microsoft, Adobe, Hugging Face, StabilityAI ve Anthropic‘in argümanlarının yanı sıra Apple‘ın yapay zekâ tarafından yazılan kodun telif hakkına odaklanan yanıtını aşağıda topladık.
Şirketlerin yaklaşımlarında bazı farklılıklar var. Ancak çoğu için genel mesaj aynı: Telif hakkıyla korunan çalışmalar üzerinde yapay zekâ modellerini eğitmek için ödeme yapmaları gerektiğini düşünmüyorlar.
Telif Hakkı Ofisi, 30 Ağustos’ta yorum dönemini açtı. 18 Ekim’de sonlanan yorum dönemi boyunca; yapay zekâ model eğitimi için telif hakkıyla korunan verilerin kullanımı, yapay zekâ tarafından üretilen materyalin insan müdahalesi olmadan telif hakkıyla korunup korunamayacağı ve yapay zekâ telif hakkı sorumluluğu konularında ofisin belirlediği değişikliklere ilişkin yazılı yorumlar kabul edildi. Geçtiğimiz yıl, sanatçılar, yazarlar, geliştiriciler ve şirketlerin farklı davalarda ihlal iddiasında bulunduğu telif hakkı davalarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.
Meta: Telif hakkı sahipleri zaten fazla para alamayacaktı
Türünün ilk örneği olan bir lisanslama rejimini şimdi, olaydan çok sonra uygulamak, geliştiricilerin milyonlarca ve milyonlarca hak sahibini belirlemeye çalışması nedeniyle kaosa neden olacaktır, küçük bir çıkar için, ödenmesi gereken herhangi bir adil telif hakkı, Al eğitim seti içindeki herhangi bir çalışmanın önemsizliği ışığında inanılmaz derecede küçük olacaktır.
Google: Yapay zekâ eğitimi tıpkı kitap okumak gibidir
Eğitim, kopyalar oluşturulmadan gerçekleştirilebilseydi, burada telif hakkı sorunu olmazdı. Aslında bu ‘bilgi toplama’ eylemi, Mahkemenin Harper & Row’dan aldığı metaforu kullanırsak, bir kitabı okuma ve içindeki gerçekleri ve fikirleri öğrenme eylemi gibi, sadece ihlal edici olmayacak, aynı zamanda telif hakkı yasasının amacını da ilerletecektir. Teknolojik bir mesele olarak, telif hakkıyla korunan eserlerden bu fikirleri ve gerçekleri çıkarmak için kopyaların yapılması gerektiği gerçeği bu sonucu değiştirmemelidir.
Microsoft: Telif hakkı yasasının değiştirilmesi küçük geliştiriciye zarar verebilir
Eğitim için kullanılacak erişilebilir eserler için izin alma zorunluluğu Al inovasyonunu engelleyecektir. Bir eserin ve sahibinin kimliği bilindiğinde bile sorumlu Al modelleri geliştirmek için gerekli veri ölçeğine ulaşmak mümkün değildir. Bu tür lisanslama planları, lisans almak için gerekli kaynaklara sahip olmayan yeni başlayanların ve giriş yapanların yenilikçiliğini de engelleyecek, Al geliştirmeyi büyük ölçekli lisanslama programları yürütmek için kaynaklara sahip küçük bir şirket grubuna veya Al modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan eserlerin kullanılmasının ihlal olmadığına karar veren ülkelerdeki geliştiricilere bırakacaktır.
Adobe: Bu adil kullanımdır, tıpkı Accolade’in Sega’nın kodunu kopyaladığı zamanki gibi
Sega-Accolade davasında Dokuzuncu Daire, Sega’nın yazılımının ara kopyalamasının adil kullanım olduğuna karar vermiştir. Davalı, Sega’nın oyun konsoluyla uyumlu oyunlar yapmak için işlevsel gereksinimleri (korunmayan bilgiler) keşfetmek üzere tersine mühendislik yaparken kopyalar geliştirmiştir. Bu tür bir ara kopyalama kamuya da fayda sağlamıştır: Sega’nın konsolu için mevcut olan bağımsız olarak tasarlanmış video oyunlarının (işlevsel ve yaratıcı yönlerin bir karışımını içeren) sayısında bir artışa yol açmıştır. Yaratıcı ifadedeki bu büyüme, tam da Telif Hakkı Yasasının teşvik etmeyi amaçladığı şeydi.
Hugging Face: Telif hakkıyla korunan materyal üzerinde eğitim adil kullanımdır
Belirli bir eserin eğitimde kullanılmasının genel olarak faydalı bir amacı vardır: Ayırt edici ve üretken bir Al modelinin oluşturulması. Model, ilk eserin belirli iletişimsel ifadesinin yerine geçmek yerine, bu temel, telif hakkına tabi ifade ile tamamen ilgisiz çok çeşitli çıktılar oluşturabilir. Bu ve diğer nedenlerden dolayı, üretken Al modelleri, çok sayıda telif hakkıyla korunan eser üzerinde çalıştıklarında genellikle adil kullanımdır. Bununla birlikte, “genellikle” ifadesini kasıtlı olarak kullanıyoruz, çünkü daha sert çağrıları gündeme getirecek gerçeklerin kalıplarını hayal edebiliyoruz.
StabilityAI: Diğer ülkeler yapay zekâ model eğitimini adil kullanım olarak adlandırıyor
Singapur, Japonya, Avrupa Birliği, Kore Cumhuriyeti, Tayvan, Malezya ve İsrail de dahil olmak üzere bir dizi yargı alanı, adil kullanımla benzer etkileri elde eden Al eğitimi için güvenli limanlar oluşturmak üzere telif hakkı yasalarında reform yapmıştır. Birleşik Krallık’ta, Hükümet Baş Bilimsel Danışmanı, “hükümetin amacı Birleşik Krallık’ta yenilikçi bir Al endüstrisini teşvik etmekse, mevcut veri, metin ve görüntülerin (girdi) madenciliğini mümkün kılmalı ve yapay zekânın çıktısı üzerinde telif hakkı ve fikri mülkiyet hukukunun mevcut korumalarını kullanmalıdır” tavsiyesinde bulunmuştur.
Anthropic: Mevcut yasa iyi, değiştirmeyin
Politika yaratıcılığı, yeniliği ve diğer değerleri desteklemek için telif hakkına uygun sınırlar getirilmesi ihtiyacını her zaman kabul etmiştir ve mevcut yasanın ve tüm paydaşlar arasında devam eden iş birliğinin, söz konusu çeşitli çıkarları uyumlu hale getirebileceğine ve endişeleri ele alırken yapay zekânın faydalarını ortaya çıkarabileceğine inanıyoruz.
Apple: Yapay zekâ ile oluşturduğumuz kodun telif hakkını bize bırakın
Bir insan geliştiricinin çıktının ifade unsurlarını ve önerilen kodu değiştirme, ekleme, geliştirme ve hatta reddetme kararlarını kontrol ettiği durumlarda, geliştiricinin araçlarla etkileşiminden kaynaklanan nihai kod, telif hakkına sahip olmak için yeterli insan yazarlığına sahip olacaktır.
Derleyen: Alp Eren Gümüş