- Nikkei Asia’nın pazar günü yayımladığı bir rapora göre Çinli şirketler siber güvenlik teknolojisi sektöründe itibar kazandı.
- Nikkei’nin ABD’li bilgi hizmetleri sağlayıcısı LexisNexis ile ortak derlediği rapora göre ağustos ayı itibarıyla Huawei gibi Çinli firmalar siber güvenlik teknolojisi sektöründeki en büyük 10 küresel patent holdinginden altısını oluşturdu.
Nikkei Asia’nın pazar günü yayımladığı bir rapora göre Çinli şirketler, artan ABD-Çin gerilimlerinin ortasında siber güvenlik teknolojisi sektöründeki küresel patent holdingleri arasında itibar kazandı.
Rapora göre ABD’li bilgisayar üreticisi 6.363 patentle ilk sırada yer alırken onu sırasıyla 5.735 ve 4.803 patentle Huawei ve Tencent takip etti.
Nikkei’nin ABD’li bilgi hizmetleri sağlayıcısı LexisNexis ile 95 ülke ve bölgedeki kayıtlı patentleri inceleyerek derlediği verilere göre, ağustos ayı itibarıyla Huawei gibi Çinli firmalar siber güvenlik teknolojisi sektöründeki en büyük 10 küresel patent holdinginden altısını oluşturdu.
Ayrıca Nikkei, ilk 10 arasında Alibaba’nın finans kolu Ant Group’un 3.922 patentle altıncı sırada yer aldığını belirtti. Egemen servet fonu China Investment Corp.’un ise 3.042 patenti olduğunu ekledi.
LexisNexis Japonya’nın fikrî mülkiyet departmanının Asya’daki pazarlama başkanı Hiroko Osaka da özellikle 2018’den bu yana genel olarak Çinli firmaların başvurularında çarpıcı bir artış olduğunu söyleyerek raporu destekler nitelikte açıklamalarda bulundu.
Bu, ABD ile Çin arasındaki artan gerilimlerin ikincisi oldu. ABD kısa süre önce de Pekin’in, çipleri askerî yeteneklerini geliştirmek için kullanabileceğine dair artan endişeler nedeniyle Çin’e yapay zekâ çip ihracatı üzerindeki kısıtlamalarını sıkılaştırmıştı.
Huawei bu şekilde ABD’nin beş yıl önce yüksek teknoloji firmaları üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırmasından bu yana ABD ağlarını ve tedarik zincirlerini güvence altına almayı amaçlayan ABD yaptırımlarının merkezinde yer alması bakımında uzun süredir sıkı takip edilen bir şirket haline gelmişti.
2018’de ABD, kurumlarının Huawei’den hizmet almasını da yasaklamıştı. Bu kapsamda Huawei ekipmanları veya herhangi bir hizmeti kullanılmadı. Aynı şekilde 2019’da Huawei, Amerikan firmalarının Çinli şirketle iş yapmasını kısıtlayan Huawei ekipman edinme raporu ile ABD ticaret kara listesine alındı. Ayrıca 2019 yılında ABD, Huawei’nin ABD teknolojileriyle üretilen yabancı yarı iletkenlere erişimini de sınırladı.
Çinli firmalarının başvurularının artması ile ilgili Nikkei Asia’ya konuşan Osaka, “Fikri mülkiyet korumasının önemi, ileri teknoloji ve veriler üzerindeki üstünlük savaşında yeniden teyit edildi ve bu da Çinli firmaların başvurularının artmasına neden olmuş olabilir.” dedi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel