- Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan Nepal, TikTok’u yasakladı.
- Nepal de diğer pek çok ülke gibi kararı, güvenlik gerekçesiyle aldığını açıkladı.
- Yerel basında çıkan haberlere göre Nepal’de son dört yılda, TikTok ile ilgili 1.600’den fazla siber suç vakası kaydedildi.
TikTok, pek çok ülkede dava ve yasaklarla mücadele ederken kervana yeni bir ülke dahil oldu. Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan Nepal, TikTok’u yasakladığını açıkladı. Karar, sosyal medya şirketlerinin ülkede temsilcilik açmasını zorunlu kılan yeni bir kuralın yürürlüğe girmesinden günler sonra geldi.
Nepal hükûmetine dayandırılan haberde, TikTok’un nefret içeriklerini engellemeyi reddetmesinin “sosyal uyumu” etkilediği belirtildi. Ülke yetkilileri, özellikle “dini nefreti, şiddeti, cinsel istismarı körükleyen ve çatışmalara yol açarak sokağa çıkma yasaklarına ve polisin konuşlandırılmasına neden olan” TikTok içeriğinden endişe duyuyor.
Nepal’in İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Rekha Sharma, konuyla ilgili açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada Sharma, platformun kötü niyetli içerik yaydığını belirtti. Sharma, “yasağın derhal yürürlüğe gireceğini ve operatör yetkililerine kararı uygulama talimatı verildiğini” de sözlerine ekledi.
Yerel basında çıkan haberlere göre Nepal’de son dört yılda, TikTok ile ilgili 1.600’den fazla siber suç vakası kaydedilmiş durumda. BBC Media Action’ın Nepal’deki medya kullanımına ilişkin raporuna göre TikTok, ülke genelinde en çok kullanılan üçüncü platform. YouTube ve Facebook, tüm yaş gruplarından internet kullanıcıları arasında popüler. Ancak TikTok, daha genç yaş grupları arasında çok popüler bir platform. 16-24 yaş arası sosyal medya kullanıcılarının %80’inden fazlası, TikTok’u kullanıyor.
TikTok, verilerin Çin hükûmetine aktarılabileceği endişesiyle dünyanın dört bir yanındaki yetkililer tarafından incelemeye alındı. Platformun ana şirketi ByteDance, daha önce bu iddiayı reddetmişti.
Derleyen: Nazlı Koyuncu