- Yeni bir ankete göre teknoloji sektöründe çalışanların yarısından fazlası yapay zekanın abartıldığına inanıyor.
- Sonuçlar, çalışanların yapay zekayı şişirilmiş bulmasına rağmen onun değersiz de olmadığını düşündüklerini gösteriyor.
- Yapay zeka konulu, State of AI isimli anket değişik alanlardan 1500’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti.
İş yazılımı geliştirme platformu Retool, State of AI anketinin sonuçlarını yayımladı. Ankete tamamı teknoloji sektöründen olmak üzere 1,500’den fazla kişi katıldı.
Ankette sorulan ilk ve en büyük soru, insanların yapay zekaya bakışı hakkındaydı. Katılımcıların %23’ünden biraz fazlası yapay zekanın adil bir şekilde değerlendirildiğine inanırken sadece dörtte biri bu teknolojinin hakkının yeterince verilmediğini düşünüyor. Katılımcıların %51,6’sına göreyse yapay zeka şişirilmiş bir balon.
Yapay zeka hakkında en olumlu görüşlere sahip kesim üst yönetim. Birçoğu yapay zekayı çalışanların yerine alarak maliyetleri düşürmenin peşinde olan bu grubun yapay zeka hakkında olumlu görüşlere sahip olduğunu duymak şaşırtıcı değil. Ancak iş yerinde yapay zekayı gerçekten kullanmak zorunda olan ama yönetici olmayan çalışanlara göre yapay zeka abartılıyor.
Bu şüpheciliğin bir kısmı muhtemelen yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesiyle ilgili sorunlu noktalardan kaynaklanıyor. Katılımcıların %40’ına yakını, yapay zekanın verdiği cevapların doğruluğunun en büyük endişe kaynağı olduğunu söylüyor.
Yapay zekanın abartıldığını düşünen katılımcıların sadece %14,4’ü işverenlerinin bu teknolojiye aşırı yatırım yaptığını belirtiyor. Bu da bu çalışanlar yapay zekayı henüz dünyayı değiştirecek bir teknoloji olarak görmeseler bile onların en azından bu teknolojinin iş yerindeki önemini ve potansiyelini anladıklarını gösteriyor.
Anketin bir diğer sorusunda, katılımcıların %77,1’i şirketlerinin yapay zekayı iş yerine adapte etmek için biraz çaba sarf ettiğini söyledi. Ayrıca katılımcıların büyük bir kısmı, yapay zekanın önümüzdeki beş yıl içinde işlerini ve sektörlerini kısmen ya da önemli ölçüde değiştireceğini düşünüyor.
Retool’un CEO ve kurucusu David Hsu, “Yapay zeka devrimi nefes kesici bir şekilde ele alındı fakat yapay zekanın özellikle iş dünyasında kullanım durumları hakkında çok daha az şey gördük.” dedi. “Bu anketi ve raporu hazırladık çünkü önce yapay zekanın nasıl kullanıldığını anlamadan ondan gerçekten faydalanmak mümkün olmayacak. Bulgularımız, yapay zekanın çoğu teknik işin yerini almasa da onları yeniden şekillendirdiğini ve insanların, işlerini hızlandırmalarına ve güçlendirmelerine yardımcı olan teknolojileri benimsediklerini açıkça ortaya koyuyor.”
Derleyen: İsa Arslan