- Küçük Güney Kaliforniya kasabasında bulunan New Cuyama’nın dışındaki 20 dönümlük bir parselde, yakındaki dolaplarda bulunan yaklaşık 600 pili şarj etmek için güneş ışınlarını kullanılıyor.
- EV pillerinin kullanımı bu şekilde yıllarca uzatılabiliyor.
- Şarj edilen pillerden depolanan enerji geceleri enerji talebi arttığında bu elektrik, evlere temiz enerji sağlamak için şebekeye gönderiliyor.
Küçük Güney Kaliforniya kasabasında bulunan New Cuyama’nın dışındaki 20 dönümlük bir parselde, 1,5 megawattlık bir güneş enerjisi çiftliği, yakındaki dolaplarda bulunan yaklaşık 600 pili şarj etmek için güneş ışınlarını kullanıyor. Geceleri enerji talebi arttığında bu elektrik, evlere temiz enerji sağlamak için şebekeye gönderiliyor.
Güneş ve rüzgâr gibi aralıklı kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerjiyi, en çok ihtiyaç duyulduğu anda kullanılabilir hale getirmek için, gücü üretildiği anda depolamak ve daha sonra iletmek üzere pillerin kullanılması yaygın hale geliyor. Ancak bu ay faaliyete geçen Cuyama tesisinde çok sık olmasa da bir zamanlar elektrikli araçlara güç sağlayan bataryalar, şebekeye enerji gönderiyor.
Santa Barbara’nın yaklaşık iki saat kuzeydoğusunda bulunan SEPV Cuyama tesisi, B2U Storage Solutions tarafından açılan ikinci hibrit depolama tesisi. Los Angeles’ın hemen dışındaki ilk tesisi, yaklaşık 9.500 eve güç sağlamaya yetecek kadar 28 megawatt/saat gücü depolamak için Honda Clarity ve Nissan Leaf EV’lerden alınan, kullanımdan kaldırılmış 1.300 pili kullanıyor.
Elektrikli araç aküleri genellikle kapasitelerinin %70 ila %80’ine ulaştığında değiştirilir, bunun nedeni büyük ölçüde bu noktada sağladıkları menzilin azalmaya başlamasıdır. Lityum, nikel ve kobalt da dahil olmak üzere içlerindeki kritik malzemelerin neredeyse tamamı yeniden kullanılabilir. Enerji Bakanlığı’ndan gelen milyarlarca dolarlık kredi ve Enflasyonu Azaltma Yasası’ndaki teşviklerle desteklenen, büyüyen bir yerli geri dönüşüm endüstrisi, bir gün on milyonlarca elektrikli araç pilinin kullanımdan kaldırılacağı duruma hazırlık için inşa ediliyor.
Ancak çalışmalar, sökülmeden önce kullanımdan kaldırılan paketlerin yaklaşık dörtte üçünün sabit depolama olarak ikinci bir hayata uygun olduğunu gösteriyor. Hall, “İlk nesil EV’lerin yollarda geçirdiği sürenin sona erdiğini görüyorduk ve bu pillerin %70 veya daha fazlasının çok güçlü bir kalıntı değeri var. Bütün bu piller geri dönüştürülmeden önce bunun kullanılması gerekiyor ve biz geri dönüşümü yalnızca üç, dört veya beş yıl erteliyoruz.” diye açıklıyor.
Tesisler, EV pillerine geri dönüştürülmeden önce sabit depolama olarak ikinci bir ömür vermenin yapılabilirliğini kanıtlamayı amaçlıyor. Bunu yapmak, teknolojinin tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini artırabilir ve şebeke ölçeğinde depolama oluşturmanın daha ucuz bir yolunu sağlayabilir.
Los Angeles merkezli büyük ölçekli depolama sistemi şirketinin CEO’su Freeman Hall, buna büyük ölçekte ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Endişeli Bilim Adamları Birliğinin enerji analisti Maria Chavez, EV pillerinin kullanım ömrünü uzatmanın bu pilleri üretmenin etkisini azalttığını belirtiyor.
Chavez; Grist’e, elektrikli araçları kullanmaya çalışmanın asıl amacının, emisyonları azaltmakla birlikte üretim ve madencilik süreçleri gibi şeylerin çevremiz ve topluluklarımız üzerindeki olumsuz etkilerini de minimuma indirmek olduğunu söyledi. Chavez: “Bir pilin ömrünü uzatarak, doğal kaynaklarımızın daha fazla kullanılması ihtiyacını azaltıyoruz, ham madde talebini azaltıyoruz ve genel olarak daha sürdürülebilir bir süreci teşvik ediyoruz.”
Piller ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılmasında hayati öneme sahip olduğu gibi, temiz enerjinin faydalarından tam olarak yararlanılabilmesi için de pillere ihtiyaç duyulmaktadır. Sabit depolama olmadan, rüzgâr ve güneş enerjisi şebekeyi yalnızca rüzgâr estiğinde veya güneş parladığında besleyebilir.
Chavez, “Bunu saklayabilmek ve en çok ihtiyaç duyulduğunda kullanabilmek, enerji ihtiyacımızı karşılamanın gerçekten önemli bir yoludur.” dedi.
Şebeke ölçeğinde pil depolama kullanımının 2020’de 1,5 gigawatt kapasiteden 2025’e kadar 30 gigawatta fırlaması bekleniyor. EV paketleri bu birikim için bir stok oluşturabilir. Hall, halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’nde konuşlandırılabilecek en az 3 gigawatt saatlik hizmet dışı EV paketinin bulunduğunu ve bunların arabalardan çıkarılan hacminin her iki yılda bir ikiye katlandığını söyledi.
B2U, teknolojisinin pillerin neredeyse “tak ve çalıştır” yöntemiyle yeniden kullanılmasına olanak sağladığını söylüyor. Bunların sökülmesine gerek yoktur ve birden fazla üreticinin üniteleri (B2U, Honda, Nissan, Tesla, GM ve Ford’un pilleri) tek bir sistemde kullanılabilir.
Paketler büyük dolaplarda saklanıyor ayrıca güvenliklerini ve deşarjlarını izleyen ve her bir pili kapasitesine göre şarj eden özel bir yazılımla yönetiliyor. Piller gün içerisinde hem güneş panellerinden hem de şebekeden şarj oluyor. Daha sonra B2U, talebin ve fiyatların çok daha yüksek olduğu gece saatlerinde bu gücü kamu hizmetlerine satıyor.
Hall, ikinci ömürlü pillerin kullanılmasının, başlangıç maliyetinin yarısı kadar bir maliyetle yeni şebeke ölçekli pillerle aynı mali getiriyi sağladığını ve şimdilik paketleri yeniden değerlendirmenin otomobil üreticileri için bunları doğrudan geri dönüşümcülere göndermekten daha kazançlı olduğunu söyledi. Geri dönüşüm sektörü büyüyene kadar bunları geri dönüştürmek hâlâ oldukça pahalı. Hall, kullanımdan kaldırılan paketleri bir şebeke depolama şirketine satarak veya kiralayarak üreticilerin bunlardan daha fazla değer elde edebileceğini söyledi.
B2U gelecek yıl Palmdale yakınlarındaki üçüncü bir güneş enerjisi tesisine depolama alanı eklemeyi planlıyor. Tesisler, fikrin işe yaradığını kanıtlamayı amaçlıyor. Ardından B2U, donanım ve yazılımını diğer depolama projesi geliştiricilerine satmayı planlıyor. Ancak şu anda teknolojinin planlanan dağıtımı sınırlı. B2U, 2027 yılına kadar ABD’de kullanımdan kaldırılan EV pillerinin yalnızca %6’sını şebeke ölçeğinde depolama için kullanılacağını öngörüyor.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel