- Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, pazartesi günü yapay zeka hakkında kendi görüşlerini belirtti.
- Buterin, yapay zekanın insanlığın varlığına karşı yarattığı riski kabul etti ve yapay zekanın gelişimine rehberlik edecek güvenlik odaklı, açık kaynaklı bir hareketi savundu.
- Teknolojinin insanlarda var olan potansiyeli geliştirdiğine inanan Buterin, dijital gücün tek bir yerde yoğunlaşmasına karşı uyardı.
Ekim ayında yapay zeka hakkında olumlu görüş bildiren Marc Andreessen’den esinlenen Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, konu hakkında kendi görüşlerini belirtti. Buterin, açıklamasında Andreessen’in olumlu bakış açısına katılmakla birlikte yapay zekanın nasıl geliştirildiğinin ve oynayacağı rolün önemine de dikkat çekti.
Vitalik Buterin, yapay zekanın insan ırkının yok olmasına neden olmak da dahil insan varlığını tehdit eden bir risk taşıdığını kabul ediyor. “İklim değişikliği, yapay bir pandemi veya nükleer savaş dünyaya ne kadar zarar verirse versin parçaları toplamak için sağlam kalacak birçok medeniyet adası olacak.” diyor Buterin. “Ancak süper zeki bir yapay zeka insanlığa karşı dönmeye karar verirse kimseyi hayatta bırakmayabilir. Mars bile güvenli olmayabilir.”
Açıklamasında AI Impacts tarafından 2022 yılında yapılan bir ankete işaret eden Buterin, ankete katılan katılımcıların yüzde onunun, insanların yapay zekayı kontrol edememesinden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna inandığını belirtti.
Yapay zekayı kim geliştirmeli?
Buterin, yapay zeka gelişimine öncülük etmek için ideal olan yapının kapalı şirketler ve sermaye fonları yerine güvenlik odaklı bir açık kaynak hareketi olduğunu söylüyor. “Hem süper zeki hem de insanî bir gelecek istiyorsak o zaman böyle bir şey en doğal seçenek gibi geliyor.” diyor.
Buterin, açıklamasında gerekli olan şeyin yapay zekanın gittiği yolun yönünü ve sonucunu seçecek insanların niyeti olduğunu belirtiyor ve yapay zeka konusunda “maksimum kâr” formülünün sonuçlarının iyi olacağını düşünmüyor.
Buterin, dönüştürücü teknolojinin insanlık için daha parlak bir gelecek getireceğine inanıyor. Dünyanın bugünkü gibi kalması gerektiği fikrini reddeden Buterin, dünyada daha az açgözlülük ve daha fazla kamu sağlık hizmeti olması gerektiğini söylüyor.
Buterin’in gelecek hakkındaki uyarıları
![](https://dijitaliyidir.com/wp-content/uploads/2023/11/robot-gelecek-hamlet-s-1024x579.jpeg)
Buterin; küçük bir teknokratlar grubu tarafından kontrol edilen ve hükümete muhalefet edenlere karşı kullanılan teknolojilerdeki artış konusunda da uyardı.
Her türlü sonuca rağmen ilerlemeyi savunan e/acc hareketine sempati duyan Buterin’in askerî teknolojiye yönelik destek konusunda duyguları karışık. Askeri teknolojinin iyi olduğu çünkü Amerika tarafından inşa edildiği ve kontrol edildiği ve Amerika’nın iyi olduğu fikrine atıfta bulunan Buterin, bu fikrin Amerikancı olmayı gerektirip gerektirmediğini sorguluyor.
Buterin, akıllıca kullanacakları umuduyla küçük bir grup insana aşırı güç verilmesine karşı. Kendi deyimiyle d/acc (savunma, merkeziyetsizlik, demokrasi ve farklılık) zihniyetini savunuyor. Bu zihniyetin fedakâr insanlara, özgürlükçülere, çoğulculara, blok zinciri savunucularına ve “güneş ve ay serserilerine” uyum sağlayabileceğini söylüyor.
Buterin, insanlığın inşa etme ve hızlanma ihtiyacını vurgularken toplumun “neye doğru” hızlandığımızı sorması gerektiğini söylüyor. Buterin’e göre 21. yüzyıl insanlık için insanlığın bin yıllık kaderini belirleyebilecek çok önemli bir yüzyıl olabilir.
“Bunlar zor sorular.” diyor Buterin. “Ancak türümüzün cevapları bulmaya yönelik büyük ortak çabasını izlemek ve bu çabaya katılmak için sabırsızlanıyorum.”
Derleyen: İsa Arslan