- Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen COP28 iklim konferansında yılın en büyük ve en önemli zirvesi için politikacılar ve iş dünyasından liderler bir araya geldi.
- Bill Gates, Dubai zirvesinin iklim krizi konusunda ilerleme kaydedilmesine yardımcı olabileceği ve geri dönülemez etkiler yaratabilecek durumların önlenebileceğini söyledi.
- Paris İklim Anlaşmasının hedeflerinin de değerlendirileceği zirvede Gates, iklim değişikliği konusunda iyimser olduğunun fakat bu duruma uyum sağlamanın bir öncelik haline getirilmesi gerektiğinin de üzerinde durdu.
Milyarder iş insanı Bill Gates Dubai’de yaptığı açıklamada Dünya’nın, bilim insanlarının uzun zamandır uyardığı ve insanlar, vahşi yaşam ve ekosistemler üzerinde tehlikeli ve potansiyel olarak geri döndürülemez etkiler yaratabilecek kritik bir sıcaklık eşiğini aşmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen COP28 iklim konferansında CNBC’den Tania Bryer’a konuşan Gates, “İklim krizi söz konusu olduğunda bardağın kesinlikle dolu tarafını görüyorum ve Dubai zirvesinin bu konuda ilerleme kaydedilmesine yardımcı olabileceği konusunda iyimserim” dedi. Bununla birlikte Gates, iklim mücadelesinde kaydedilecek herhangi bir ilerlemenin 2 santigrat derecelik küresel ısınmayı önlemeye yetmeyeceğini de ekledi.
Birleşmiş Milletlerin en büyük ve en önemli yıllık iklim zirvesi için politikacılar ve iş dünyasından liderler Dubai’de bir araya geldi. Zirve, dünyanın en sıcak yılını kaydetme yolunda ilerlediği ve aşırı hava olaylarının dünya genelinde etkisini gösterdiği bir dönemde iklim eylemlerini hızlandırmak için çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Gates, en yoksul kesimlerin insan kaynaklı iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmanın ve mercan resifleri gibi ekosistemlere verilen zararı en aza indirmeye çalışmanın zorunlu olduğunu söyleyerek ekledi: “Neyse ki 4 derece ısınma gibi aşırı durumları yaşamayacak kadar ilerleme kaydettik ancak muhtemelen 2 derece hedefini kaçıracağız. Dolayısıyla uyum sağlamayı bir öncelik haline getirmeliyiz.”
COP28’de ülkeler, dönüm noktası niteliğindeki Paris İklim Anlaşmasının hedeflerine ulaşma yolunda tam olarak ne kadar ilerlediklerini ilk kez değerlendirecekler. 2015 anlaşması küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2 derecenin çok altında, tercihen 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmayı amaçlıyordu.
Bilim insanları, yüzyılı aşkın bir süredir fosil yakıtların yakılmasının yanı sıra eşitsiz ve sürdürülebilir olmayan enerji ve arazi kullanımının ardından dünyanın halihazırda yaklaşık 1,1 santigrat derece ısındığını ifade ediyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, bulgularının iklim eylemlerinin arttırılmasına duyulan acil ihtiyacı bir kez daha teyit ettiğini söyledi.
İklim krizi bağlamında gelecek nesillerin karşılaşacağı zorlukları nasıl değerlendirdiği sorusuna Gates şu yanıtı verdi: “İnsan inovasyonu, daha iyi ilaçlar, çocuklara çeşitli konularda ders verilmesine yardımcı olabilecek yapay zeka gibi pek çok harika şey var. Aynı zamanda kutuplaşma, iklim değişikliği de var ve bu çok dinamik bir durum. Genel olarak pek çok olumlu şey görüyorum ancak şu an, olumsuzluklardan kaçınmaya öncelik vermemiz gerekiyor çünkü sadece çocuklarımızın değil, gelecek nesillerin de bizden daha iyi bir yaşama sahip olmasını istiyoruz.”
Derleyen: Esin Özcan