- Nvidia CEO’su Jensen Huang, ABD’nin günümüz teknolojisinde büyük önem taşıyan yarı iletken çip sektöründe dışa bağımlı halde olduğunu vurguladı.
- Jensen Huang’a göre ABD’nin tedarik zinciri bağımsızlığını kurması için 10 ila 20 yıl gerekli.
Yarı iletken çipler, gün geçtikçe daha çok gelişen teknoloji dünyasının olmazsa olmazlarından. Telefonlarda, bilgisayar işlemcilerinde, ekran kartlarında ve daha birçok yerde kullanılan bu vazgeçilmez malzeme kısacası bizler için büyük önem taşıyor.
Durum böyleyken teknoloji dünyasının önde gelen ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin bu konuda bağımsızlığa ulaşmış olması beklenir ancak Nvidia CEO’su Jensen Huang’a göre durum pek de böyle değil.
ABD’nin 20 yıla ihtiyacı var
Yarı iletken sektörünün önde gelen oyuncularından Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, geçtiğimiz günlerde ABD’nin çip üretiminde bağımsız hale gelebilmesi için ciddi zamana ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Nvidia CEO’su Jensen Huang, ABD’nin çip üretiminde kendi kendine yeterli hale gelmesinin yirmi yıl kadar sürebileceğine inanıyor. Katıldığı bir konferansta konuşan Jensen Huang, “Tedarik zinciri bağımsızlığından on ila yirmi yıl uzaktayız” dedi.
ABD hükümeti kendi sınırları içerisinde çip üretimini artırmaya yönelik aktif politikalar izliyor. ABD, dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal teknoloji altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Intel ve Samsung gibi dev şirketlerin ABD’de gelişmiş ve öncü fabrikalarını kurmasıyla plan şu ana kadar başarılı bir şekilde ilerliyor gibi görünüyor.
Ancak Huang, Nvidia’nın ürünlerinin dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda bileşene dayandığını ve bunların tamamının yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde üretileceğini düşünmediğini belirtti.
Dolayısıyla Huang’ın değerlendirmelerinin Nvidia’nın mevcut uluslararası tedarik zincirlerine bağımlılığını ve çip sektörünün karmaşıklığını ele aldığını söyleyebiliriz.
Derleyen: Ömer Kağan Selen