- Huawei Technologies, Mercedes Benz ve Volkswagen’in Audi’sine akıllı otomobil yazılımı ve bileşenleri firmasından küçük hisse satın almak isteyip istemediklerini sordu.
- Çinli teknoloji devi geçen ay, akıllı elektrikli araçlar için yazılım ve bileşenlerin baskın tedarikçisi olmayı amaçladığını söylemişti.
- Audi ve Mercedes’ten konuyla ilgili yorum gelmezken Huawei de yorum isteklerine cevap vermedi.
Çinli Huawei Technologies, Mercedes Benz ve Volkswagen’in Audi’sine akıllı otomobil yazılımı ve bileşenleri firmasından küçük hisse satın almak isteyip istemediklerini sordu.
Huawei bu hareketle, ortaklıklarını Çin markalarının ötesinde genişletmeyi amaçladığı ortaya koydu. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklardan birine göre 2019’dan bu yana ABD yaptırımlarının hedefi olan Huawei, yabancı yatırımcıların varlığını arttırmanın, şirketin potansiyel jeopolitik gerilimlere karşı korunmasına yardımcı olacağını düşünüyor.
Çinli teknoloji devi geçen ay, akıllı elektrikli araçlar (EV’ler) için yazılım ve bileşenlerin baskın tedarikçisi olmayı amaçladığını ve Akıllı Otomotiv Çözümü (IAS) iş birimini bünyesinden ayıracağını söylemişti. Kaynaklar daha önce IAS’in yatırım değerinin 28 ila 35 milyar dolar arasında olacağını belirtti.
İki kaynağa göre Huawei geçtiğimiz haftalarda Mercedes ile ön görüşmelerde bulundu. Bir kaynak, Alman otomobil markasına, müzakere edilecek değerlemeyle birlikte %3 ila %5 hisse teklif edildiğini söyledi.
Ancak kaynak, Mercedes’in premium marka konumlandırmasını sürdürmek için bir tedarikçiye dış kaynak sağlamak yerine, yazılımının sorumluluğunu elinde tutmak istediğini ve Mercedes’in bu teklifle o kadar da ilgilenmediğini ekledi. Audi’nin Huawei’nin teklifine olan bakışı ise henüz açıklanmadı.
Ancak kaynaklardan iki tanesi Audi ve Huawei’nin Audi için otonom sürüş teknolojileri geliştirmek üzere bir ortaklık planladıklarını söyledi. Bu teknolojiler, 2025 yılından itibaren Çin pazarına yönelik araçlarda kullanılacak ve Alman otomobil üreticisinin FAW Group ile yaptığı girişim tarafından üretilecek.
Görüşmeler gizli olduğundan kaynaklar açıklanmadı.
Mercedes spekülasyon olarak adlandırdığı bu teklif hakkında yorum yapmaktan kaçınırken Audi’den de konuyla ilgili yorum gelmedi. Huawei de konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.
Huawei’nin bu hamlesi, Çin’deki küresel otomobil üreticilerinin, teknoloji meraklısı Çinli tüketiciler için ileri teknoloji özellikler geliştirmede öne çıkan Çinli şirketlerle giderek daha fazla ortaklık arayışına girmesiyle ortaya çıktı.
Volkswagen, Çin’e özgü akıllı ve bağlantılı elektrikli otomobiller geliştirmek için EV otomobil üreticisi Xpeng ve otonom sürüş çipi tasarımcısı Horizon Robotics ile birlikte çalışıyor. Audi ise daha önce var olmadığı Çin pazarına yönelik bir segmentte EV’ler geliştirmek için SAIC Motor ile ortaklık kurdu.
Huawei’nin akıllı otomobil işini denetleyen Richard Yu, nisan ayında düzenlenen bir forumda, ABD’nin 2019 yaptırımları nedeniyle Avrupalı, ABD’li ve Japon şirketlerin akıllı çözümlerinin ana tedarikçisi olarak Huawei’yi seçmelerinin zor olduğunu söyledi.
Nio ve BYD gibi Çin’in en yüksek profilli EV üreticilerinin çoğu kendi yazılımlarına güvenirken, Huawei, Seres Group gibi daha küçük üreticiler ve bazı büyük elektrikli otomobil üreticileriyle ortaklıklar kurdu. Changan Auto ise bölündüğünde Huawei’nin akıllı otomobil işinde yatırımcı olacağını ve ilgili taraflarla birlikte %40’a kadar hisseye sahip olacağını söyledi.
Yu, kasım ayında Huawei’nin Seres, Chery Automobile, Jianghuai Automobile Group ve BAIC Motor’u da akıllı otomobil firmasına yatırım yapmaya davet ettiğini söyledi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel