- Meta, Ray Ban Stories güneş gözlükleri için entegre bir yapay zeka sohbet robotunu test ediyor.
- Bu yeni uygulamayla akıllı gözlük kameralarına yansıyan kareler hakkında anında bilgi alabileceksiniz.
- Ray Ban Stories gözlüklerini kullananlar, “Hey Meta” diyerek Meta’nın yapay zeka sistemi tarafından yanıtlanabilecek sorular sorabilecekler.
Meta, Ray Ban Stories güneş gözlükleri için entegre bir yapay zeka sohbet robotunu test ediyor. Yani günlük hayatınızda gözlük kameraların görebildiklerine dayalı soruları, anında yapay zeka sistemine sorabileceksiniz.
Meta’nın CTO’su Andrew Bosworth tarafından tanıtılan bu yeni test ile Ray Ban Stories kullananlar (şimdilik sadece ABD) “Hey Meta” diyerek Meta’nın yapay zeka sistemi tarafından yanıtlanabilecek sorular sorabilecekler. Sistem, Microsoft’un arama motoru Bing’den ek bilgilerle desteklenen ChatGPT benzeri yanıtlar üretebilir. Akıllı gözlük aracılığıyla istediğiniz herhangi bir şey hakkında hareket hâlindeyken bilgi almak için bu sistem kullanışlı olabilir.
Telefonunuzla bir fotoğraf çekebilir ve aynı sonucu çektiğiniz fotoğrafı internete yükleyerek de elde edebilirsiniz. Ancak bu dijital bir sisteme sorabilmek kadar ilginç bir şey değil. Bu sistem, sorularınızı cevaplandırarak size fütüristik his verebilir. Elbette, güneş gözlüğünüze hangi bitkiye baktığınızı sorabilmek ilginç olacak. Ancak bu daha çok daha fazla insanın günlük yaşamda sesli komutları kullanacağı, yapay zeka sistemlerinin daha sonra konuşmaya dayalı yanıtlar verebileceği ve çeşitli şekillerde dijital yol arkadaşları hâline geleceği bir sonraki aşamanın habercisi.
Bir nevi evinizde kullandığınız sesli komut teknolojilerini artık dışarıda da kullanabileceksiniz. Sesli komutlarla büyüyen gençlerin konuşmaya dayalı sorgulara giderek daha fazla bağımlı hâle gelmesi muhtemel olsa da bunlar çok popüler değil. Bu da bunu zaman içinde daha da değerli bir yenilik hâline getirebilir.
Belki reçeteli Ray Ban gibi bir versiyon çıkarırsa bu da ek bir ilgi ve değer yaratabilir. Nihayetinde cihaz daha entegre hale gelecek, telefon gibi ek bir ekrana daha az ihtiyaç duyulacak ve zamanla bunun değeri ve faydası artarak daha kullanışlı hâle gelecektir. Meta, bu alanda artırılmış gerçeklik etkileşiminin bir sonraki aşamasına doğru ilerliyor.
Derleyen: Esin Özcan