- Artık kullanıcılar, web üzerinden PowerPoint kullanarak sunumlarına altyazı ve açıklamalı videolar ekleyebilecek.
- Bu özellik, işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kullanıcıların sunumlarına daha rahat erişebilmesini sağlarken, birden fazla dilde altyazı ekleme imkânı sunuyor.
- Altyazı eklemek için WebVTT formatında dosyalar oluşturulup PowerPoint’e entegre edilebiliyor. Bu adım, kullanıcıların global izleyicilerle bağlantı kurmasını ve sessiz ortamlarda videoları izlemesini kolaylaştırıyor.
Windows Central’ın bildirdiğine göre web için PowerPoint artık sunumlara altyazı ve açıklamalı videolar ekleyebilme özelliği sunuyor. Bu özellik, Microsoft 365 paketinde oluşturulan sunumların işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kullanıcılar için daha erişilebilir olmasını sağlamanın yanı sıra bir dizi avantaj da sunuyor.
Bu özellik sayesinde, kullanıcılar sunumlarına birden fazla dilde altyazı ekleyebilir ve böylece dünya çapındaki izleyicilerle daha iyi bağlantı kurabilirler. Ayrıca altyazılar, videoları gürültülü ortamlarda veya etrafa rahatsızlık vermeden sessizce izlemeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca, TikTok, Netflix, Zoom gibi platformlarda altyazı desteğinin genişlemesi, kullanıcılar arasında beklenen bir özellik haline geldi.
Kullanıcıların bir video yerleştirmek ve altyazı eklemek için öncelikle WebVTT formatında altyazı dosyaları oluşturması gerekiyor. Ardından, Microsoft hesaplarıyla Web için PowerPoint’e giriş yaparak yeni bir sunu oluşturabilirler. Video ekledikten sonra, altyazı dosyasını seçmek için “Video ve Altyazı Ekle” seçeneğine tıklamaları gerekiyor.
Birden fazla dilde altyazı eklemek isteyen kullanıcılar, birden fazla altyazı dosyası eklemeliler ve dosya başlığını standart yerel ayarlara göre yeniden adlandırmalılar. Örneğin, İngilizce için “MyClosedCaptions.en.vtt” veya İspanyolca için “MyClosedCaptions.es.vtt” gibi bir adlandırma yapılmalı.
Microsoft, erişilebilirliğe daha fazla önem vererek yakın zamanda Windows 11’i Windows işletim sisteminin en “kapsayıcı sürümü” olarak adlandırdı. Güncellemeler arasında, kullanıcıların daha fazla dilde canlı altyazı oluşturabilmesi ve çalışanların sadece sesleriyle bilgisayarlara giriş yapabilmesine olanak tanıyan özellikler bulunuyor.
Derleyen: Ayça Ayaz