- Veri analiz grubu Domo, her yıl paylaştığı “Data Never Sleeps” raporunu yayımladı.
- Domo, yıl boyunca dünyanın veri kullanımını takip ederek çeşitli çevrim içi platformlardaki faaliyetlerde, kayda değer artışlar olduğunu ortaya koydu.
- Rapora göre yalnızca 2023 yılında 1,3 trilyon saatimizi internette geçirdik.
Veri analiz grubu Domo, her yıl paylaştığı “Data Never Sleeps” raporunu yayımladı. Domo, yıl boyunca dünyanın veri kullanımını takip ederek çeşitli çevrim içi platformlardaki faaliyetlerde, kayda değer artışlar olduğunu ortaya koydu. Yıllık Data Never Sleeps infografiği, internette her dakika üretilen muazzam veri hacmine büyük bir bakış sunuyor. Ayrıca insanlar, dijital platformlarla etkileşime girdikçe verilerin nasıl sürekli geliştiğini ve değiştiğini gösteriyor. Rapora göre yalnızca 2023 yılında 1,3 trilyon saatimizi internette geçirdik.

Domo’nun kurucusu ve CEO’su Josh James, “Bu yılın bulguları, ChatGPT gibi yapay zeka modellerinin hızla popülerleşmesiyle daha da artan, sürekli değişen ve hızlı tempolu dijital ortamı yansıtıyor. Veri; internette hızlı bir arama yapmaktan, bir e-posta göndermekten ve işe giderken son dakika haberleri kontrol etmeye kadar yaptığımız her şeyi gösteriyor.” sözlerine yer verdi.
Yapay zeka patlaması
Yapay zeka, dijital dünyada büyük dalgalar yaratıyor. ChatGPT gibi yapay zeka odaklı platformlar çalışma ve iletişim kurma gibi yöntemlerimizi yeniden şekillendiriyor. Kullanıcılar, yapay zekaya dakikada 6.944 istem gönderiyor. Ancak kullanıcılar, arama motoru alışkanlıklarından vazgeçmiş değil. Google’da dakikada 6,3 milyondan fazla arama yapılıyor. Geçtiğimiz yıl bu oran, 5,9 milyondu.
X’in geçen yıl 347.000 olan kullanıcı sayısı, bu yıl dakikada 360.000’e ulaşmış durumda. Spotify kullanıcıları, 24.000 saat kesintisiz müzik dinliyor. Instagram kullanıcıları, her 60 saniyede bir DM yoluyla 694.000’den fazla reels gönderiyor. Dijital harcamalar, genişlemesini sürdürüyor. E-ticaret devi Amazon dakikada 455.000 dolardan fazla satış gerçekleştiriyor. Öte yandan dijital faaliyetler arttıkça siber güvenlik tehditleri de artıyor. Siber suçlular, dakikada 30 DDoS saldırısı düzenliyor. Bu da bireyleri ve işletmeleri korumak için güçlü çevrim içi güvenlik önlemlerine duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu