- Çoğu zaman filmlerde tasvir edilen zaman yolculuğu kavramı, “büyükbaba paradoksu” gibi sunduğu paradokslar nedeniyle bilim insanlarının ilgisini çekiyor.
- Germain Tobar’ın Queensland Üniversitesindeki araştırması, zaman yolculuğunu fizikle uzlaştıran bir çerçeve önerdi ve uzay-zamanın paradokslardan kaçınmak için uyum sağlayabileceğini öne sürdü.
- Matematiksel olarak makul olsa da pratik zaman yolculuğu teorik olmayı sürdürüyor.
Bilim insanları, “Terminatör” ve “Geleceğe Dönüş” gibi filmlerde popülerleşen, zaman yolculuğu gibi cezbedici bir kavramla uzun süredir uğraşıyor. Bu büyülenmenin özü, görünüşte yarattığı paradokslarda; özellikle de geçmişi değiştirmenin kişinin şimdiki zamandaki varlığını ortadan kaldırabileceği “büyükbaba paradoksunda” yatıyor.
Ancak Germain Tobar’ın Queensland Üniversitesindeki çalışmasından bir atılım ortaya çıktı. Zaman yolculuğunu fizik yasalarıyla uzlaştıran bir çerçeve önerdi ve uzay zamanın paradoksları önlemek için uyum sağlayabileceğini öne sürdü. Örneğin, bir zaman yolcusu tarihsel bir hastalığı durdurmaya kalkışırsa sonuç, herhangi bir paradokstan kaçınarak hastalığın yayılmasını sağlayacak şekilde ayarlanacak.
Tobar’ın karmaşık hesaplamaları, matematikçi olmayanlar için zorlayıcı olsa da kapalı zaman benzeri eğrileri klasik fizik ve özgür iradeyle hizalayarak uzay zamandaki deterministik süreçleri araştırıyordu. Fizikçi Fabio Costa’nın danışmanlığını yaptığı bu çalışma, matematiksel olarak makul olsa da pratik zaman yolculuğunun teorik bir kavram olarak kaldığını ortaya çıkardı.
Araştırma, geçmişteki eylemlerin gerçekleşebileceği ancak paradoksların önleneceği olası bir zaman yolculuğu modeline işaret etti. Uzay-zamanı fiziksel olarak bükmek hâlâ zor olsa da bu çalışma, eğer başarılırsa zaman yolcularının tutarsızlıklara neden olmadan geçmişi etkileyebileceğini çünkü olayların tutarlılığı korumaya uyum sağlayacağını öne sürüyor.
Costa, keşfedilen matematiksel süreçlerin paradokslara neden olmadan evrenimiz içinde mantıklı bir şekilde zaman yolculuğunun potansiyelini gösterdiğini vurguladı.
Derleyen: Eliz Canyurt