- Araştırmacılardan oluşan bir ekip, Pasifik Okyanusu’nun altınında fosilleşmiş halde duran Megalodon dişi keşfetti.
- Dişi inceleyen araştırmacılar, kırık bir diş ucu ve daha tam olarak bozulmamış tırtıklı kenarlar gördüler.
- Araştırmacılar, şu ana kadar bulunan Megalodon dişlerinden daha farklı olan bu diş için, Megalodon’un son dinlendiği yerde bulunan ilk parçası olduğunu söylüyorlar.
Bir köpek balığı yaşamı boyunca 40.000’e yakın diş döker. En büyük yırtıcılardan biri olarak kabul edilen Megalodon da normal bir köpek balığından farklı değil.
Günümüz köpek balıklarını birkaç ısırıkta yiyebilecek kadar büyük olan Megalodon balığı, bir insan eli büyüklüğünde olan dişleri ile biliniyor. Bu balık, 4 ila 20 milyon yıl önce okyanuslar da dolaşıyordu. Ancak nesli tükendi. Şimdi bu devasa canlının eski balina kemiklerinden çıkan veya bir zamanlar deniz tabanına saplanmış dişleri açığa çıkıyor.
Araştırmacılardan oluşmuş bir ekip Pasifik Okyanusu’nda, denizin yaklaşık 3.000 metre altında kısmen okyanus tabanına gömülü bir halde fosilleşmiş bir Otodus Megalodon dişi keşfetti.
Dişin, denizin altında bulunan kayalık çıkıntıları arasında fark edilmesi zordu. Ancak uzaktan kumanda edilebilen bir görüntü makinesi sayesinde kuma saplanmış halde duran bu devasa dişi keşfettiler.
Karaya dönüp bu dişi inceleyen araştırmacılar, kırık bir uca sahip olan dişte, daha tam olarak bozulmamış tırtıklı kenarlar gördüler.
Bulunan diş Hawaii’nin güneybatısında, Johnston Atoll adlı bir ABD askeri karakolundan birkaç yüz kilometre uzaklıkta bulundu.
Diş, okyanus akıntıları sırasında oluşan tortuların birikmesini engelleyecek kadar güçlü olduğu düşünülen bir sırtın tepesinde bulundu.
Almanya’da bulunan Bavyera Devlet Zooloji Koleksiyonundan Jürgen Pollerspöck ve meslektaşları, geçmişte denizlerde bulunan Megalodon diş kayıtlarını incelediler. 350 ila 5.5.70 metre derinliklerden çıkarılan çok sayıda başka Megalodon dişi tespit ettiler.
Derleyen: Davut Bulut