- Kimyager yapay zeka, Mars meteorlarından oksijen üretmek için başarılı bir katalizör geliştirdi.
- Çin Bilimler Akademisine (CAS) bağlı Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden (USTC) Profesör Luo Yi, Profesör Jiang Jun ve Profesör Shang Weiwei liderliğindeki bir ekip, Mars’ta oksijen üretmek için yakın zamanda robotik yapay zeka ile çalıştı.
- Kimyager yapay zeka, şimdiye kadar insansız koşullar altında beş tür Mars meteoriti kullanarak mükemmel bir katalizör geliştirdi.
Mars meteoritlerinden OER katalizörleri oluşturmak için robotik bir kimyager yapay zeka kullanarak Mars’ta oksijen sentezleme konusundaki son atılımlar, Mars’ın kolonileştirilmesi hayalini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım. Bu teknoloji Mars’ta bir oksijen fabrikası kurarak gezegende insan yerleşimini gerçeğe daha da yaklaştırmayı vadediyor.
Kimyager Yapay Zeka, Mars Meteorlarından Oksijen Üretmek için Başarılı Bir Katalizör Geliştirdi
Mars’a göç etmek ve Mars’ta yaşamak bilim kurguda sıkça işlenen temalardan biri. Bu hayaller gerçeğe dönüşmeden önce insanlık, Mars’ta uzun süreli hayatta kalmak için gereken oksijene sahip olması gerekmekte. Yine de Mars’ta su aktivitesine dair son keşifler bu engellerin aşılması için yeni umutlar doğurdu.
Bilim insanları şimdi oksijen evrim reaksiyonu (OER) katalizörleri yardımıyla güneş enerjisiyle çalışan elektrokimyasal su oksidasyonu yoluyla oksijen üretmek için suyu ayrıştırma olasılığını araştırıyor. Buradaki zorluk, bu katalizörleri Dünya’dan taşımak yerine Mars’taki malzemeleri kullanarak yerinde sentezlemenin bir yolunu bulmak fakat bu da yüksek maliyete sahip.
Yapay Zeka ve Mars Kimyasındaki Gelişmeler
Çin Bilimler Akademisine (CAS) bağlı Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden (USTC) Profesör Luo Yi, Profesör Jiang Jun ve Profesör Shang Weiwei liderliğindeki bir ekip, bu sorunun üstesinden gelmek için yakın zamanda robotik yapay zeka kimyagerleri ile çalıştı. Ekip, Mars meteoritlerinden otomatik olarak OER katalizörlerini sentezlemeyi ve optimize etmeyi mümkün kıldı.
Ekibin lider bilim insanı Prof. Luo Yi, “Yapay zeka kimyacısı, disiplinlerarası iş birliğine dayalı olarak Mars malzemesini kullanarak yenilikçi bir şekilde OER katalizörü sentezliyor.” dedi.
Elde edilen metal hidroksitler, elektrokimyasal iş istasyonunda OER testi için çalışma elektrodunu hazırlamak üzere Nafion yapıştırıcı ile muamele edilir. Test verileri, makine öğrenimi işlemi için gerçek zamanlı olarak yapay zeka kimyagerinin hesaplama “beynine” gönderilir.
Yapay zekanın “beyni”, farklı element oranlarına sahip 30 bin yüksek entropili hidroksit için kuantum kimyası ve moleküler dinamik simülasyonları kullanır ve yoğunluk fonksiyonel teorisi aracılığıyla OER katalitik aktivitelerini hesaplar. Simülasyon verileri, farklı element bileşimlerine sahip katalizörlerin aktivitelerini hızlı bir şekilde tahmin etmek ve bir sinir ağı modelini eğitmek için kullanılır.
Son olarak, Bayesian optimizasyonu yoluyla, “beyin” en uygun OER katalizörünü sentezlemek için gereken mevcut Mars cevherlerinin kombinasyonunu tahmin eder.
Oksijen Üretiminde Çığır Açan Bir Gelişme
Yapay zeka kimyageri, şimdiye kadar insansız koşullar altında beş tür Mars meteoriti kullanarak mükemmel bir katalizör geliştirdi. Bu katalizör, 10 mA cm-2 akım yoğunluğunda ve 445,1 mV yüksek potansiyelde 550 bin saniyenin üzerinde istikrarlı bir şekilde çalışabiliyor. Mars’taki sıcaklık olan -37 °C’de yapılan bir başka test, katalizörün belirgin bir bozulma olmaksızın istikrarlı bir şekilde oksijen üretebildiğini doğruladı.
Kimyager yapay zeka, bir insan kimyager için 2000 yıl sürecek olan karmaşık katalizör optimizasyonunu iki ay içinde tamamladı.
Ekip, yapay zeka kimyagerini insan müdahalesi olmadan çeşitli kimyasal sentezler için genel bir deney platformuna dönüştürmek için çalışıyor
Jiang, “Gelecekte insanlar bir yapay zeka kimyagerinin yardımıyla Mars’ta bir oksijen fabrikası kurabilir” dedi. İnsanın hayatta kalması için gereken yeterli oksijen konsantrasyonunu üretmek için sadece 15 saatlik güneş ışınımı gerekiyor. Jiang, “Bu çığır açan teknoloji, bizi Mars’ta yaşama hayalimizi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştırıyor.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey