- Yapay zekâların arkasındaki çipler, zaman zaman işlem gücünü karşılamakta güçlük çekiyor ve çalışırken çevreye yüksek oranda karbon salınımı yapıyor.
- Bilim insanları, bu sorunu çözmek adına verimsiz çiplerin yerini alacak bir süper bilgisayar tasarlıyor.
- DeepSouth isimli süper bilgisayarın tasarımında insan beyni örnek alındı. Bu makine tamamlandığında insan beynindeki sinir ağını ve o ağın hareketlerini insan beynine eşdeğer düzeyde taklit edebilecek.
Son zamanların en popüler teknolojisi yapay zekânın çalışabilmesi için çok fazla işlem gücü gerekiyor. Kişisel bilgisayarlarımızda kullandığımıza benzer çipler ise bu işlem gücünü kolayca karşılayamıyor ve bu süreçte çevreye çok yüksek karbon salınıyor.
Bu sorunun çözümü ise yine bilgisayarlarda yatıyor. Ancak bu bilgisayarlar masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar değil, beynimiz. İnsan beyninin çevreden gelen karmaşık ve sıralanmamış verileri algılaması ve ihtiyaç duyduklarını öne çıkarması oldukça kolaydır. Üstelik elektronik cihazlara göre çok az enerji tüketir.
“İnsan beynine eşdeğer süper bilgisayar“
Western Sydney Üniversitesinden bilim insanları, DeepSouth adını verdikleri süper bilgisayar projesinde beynimizi örnek alıyorlar. Bu makine tamamlandığında insan beynindeki sinir ağını ve o ağın hareketlerini insan beynine eşdeğer düzeyde taklit edebilecek.
Araştırmacılardan Profesör Andre van Schaik, günümüzde kullanılan ekran kartları ve işlemcilerle insan beynindeki sinir atımlarını taklit etmenin çok yavaş ve verimsiz olduğunu, kendi sistemlerinin bunu değiştireceğini söylüyor. Yeni makine biyomedikal çalışmalarda, robotik alanda, uzay araştırmalarında ve büyük ölçekli yapay zekâ modellerinde kullanılabilecek.
DeepSouth, temel olarak çok küçük verileri çok hızlı bir şekilde iletmeyi ve işlemeyi hedefliyor. Dell ve Intel’in de desteklediği projenin amacı en güçlü cihazı yapmak değil, en hızlı ve verimli sistemi yaratmak.
Her geçen gün gelişen dünyada DeepSouth belki de yeni araştırmaların önünü açacak ve geleneksel yapay zekâ çiplerini değiştirecek bir yaklaşımın ilk adımlarını atıyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen