- Elon Musk tarafından 2013 yılında ortaya atılan bir fikir üzerine kurulan Hyperloop One girişimi tarih oluyor.
- Bir zamanlar Virgin Group’un işletmesinde olan girişim, bu yılın sonunda faaliyetlerini durduracağını duyurdu.
En uzun soluklu “hyperloop” girişimlerinden birisi yıl sonunda kepenk kapatıyor. Bloomberg, bir zamanlar Richard Branson’ın Virgin Group’u tarafından desteklenen Hyperloop One projesinin 31 Aralık’ta faaliyetlerini durduracağını yazdı.
Hyperloop fikri, Elon Musk tarafından ilk kez 2013 yılında ortaya konulmuş fakat bir türlü hayata geçirilememişti. Hyperloop One girişimi, teknoloji endüstrisinin bu fikri hayata geçirme girişimlerinden başarısız olanların sonuncusu. Suya düşen projeye, 2014’te kuruluşundan bu yana yüz milyonlarca dolar harcanmıştı.
Hyperloop nedir?
Hyperloop, insanları ve malları yüksek hızlarda taşımak için uzun vakumlu tüpler inşa etme fikri üzerine kurulu. Kulağa fütürist bir hayal gibi gelen Hyperloop, şu an için gerçekten bir hayal. Çünkü birkaç tanıtım gösterisi ve deneme pisti dışında bu fikir hâlâ hayata geçirilebilmiş değil.

Hyperloop One, kurucu ortakları arasındaki bir yasal mücadele dahil bir sürü sıkıntı atlattı. Proje, sonunda Virgin markasının ardındaki isim Richard Branson’ın 2017’deki yatırımının ardından Virgin Hyperloop One adını aldı. Ancak Branson’ın 2018’de Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan’ı eleştiren açıklamalarının ardından krallığın girişimle ilgili planlanan bir projeyi geri çekmesi üzerine Branson başkanlıktan istifa etti.
Tüm bu olayların ardından Dubai liman işletmecisi DP World, girişimin çoğunluk kontrolünü ele geçirdi. Firma, 2022’nin başlarında odağını kargo taşımacılığına çevirdi. Bu sırada Hyperloop personelinin yarısını işten çıkaran DP World, Virgin adını kullanmayı da bıraktı. Bloomberg’ün haberine göre DP World, Hyperloop One’ın fikrî mülkiyetine haiz olacak. Ancak Las Vegas dışındaki bir test pisti ve diğer makineler dahil geri kalan tüm maddi varlıklar satılacak.
Derleyen: İsa Arslan