- Siber suçların artmasıyla birlikte artık şifreler ve kullanıcı adları işlevsiz kalmaya başladı ve bununla birlikte gelişmiş kimlik doğrulama yöntemlerinin önemi arttı.
- Gelişmiş kimlik doğrulama yöntemlerinin en başında çok faktörlü kimlik doğrulama geliyor. Bunun haricinde geçiş cihazları ayarlamak veya biyometrik şifreler kullanmak da oldukça güvenilir.
Her geçen gün daha da gelişen dijital ortamda artık bir kullanıcı adı ve parola siber güvenlik açısından yeterli olmuyor. Her şeyden önce, kullanıcı adları genellikle basit ve tahmin edilebilirdir, genellikle bir kişinin adı veya baş harflerinden oluşur.
Şifreler de yine kullanıcı adları gibi tahmin edilmesi kolay olabilir. Outpost24’ün araştırması, şaşırtıcı bir şekilde en yaygın şifrelerin hâlâ “Admin”, “12345”, “12345678”, “1234” ve “password” olduğunu söylüyor.
“Şifresiz bir geleceğe ilerlemeliyiz”
Zayıf şifreler başta olmak üzere birçok önlemsizlik sebebiyle bu yılki siber saldırıların yarısından fazlası güvenliği ihlal edilmiş oturum açma bilgileriyle başladı. Uzmanlar çok sayıdaki siber suç sebebiyle artık gelişmiş kimlik doğrulama teknolojileriyle birlikte şifresiz bir geleceğe doğru ilerlememiz gerektiğini söylüyor.
İşte 2024’te göz önünde bulundurmanız gereken birkaç gelişmiş kimlik doğrulama tekniği.
Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama
Çok faktörlü kimlik doğrulama, kimlik yönetimindeki en temel adımlardan biridir. Yöntem, kullanıcılardan bir kullanıcı adı ve paroladan daha fazlasını ister. Tipik olarak akıllı telefonlarından bir SMS, e-posta adreslerine gönderilen tek seferlik bir parola gibi teknolojiler kullanılır.
Geçiş Cihazları
Parolasız geleceğe doğru ilerlerken geçiş cihazları iyi bir alternatif. Kullanıcılar geçiş anahtarlarını destekleyen platformlarda bir hesap oluştururlar ve parola yerine telefon veya tablet gibi bir aygıtı geçiş cihazı olarak belirlerler.
Kullanıcının bir sonraki oturum açışında, platforma giriş yapmak için seçilen geçiş cihazından onay verilmesi gerekir ve bu da temel güvenliği sağlar.
Biyometrik Doğrulama
Parolalalar ve kullanıcı adları tahmin edilebilir ama biyometrik veriler asla. Yüz, parmak izi, avuç içi veya ses gibi kişinin kendine özgü özellikleri ile birlikte oturum açmak, günümüzde sık kullanılan güvenlik yöntemlerinden çok daha güvenli görünüyor.
Daha birçok örneği verilebilecek güvenlik önlemlerinden başlıca üçünü sıraladık. Gelişen teknolojiyle birlikte artan siber suçlardan korunmak için bu yöntemleri tercih etmek en mantıklısı olacaktır. Güvenli günler dileriz!
Derleyen: Ömer Kağan Selen