- Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi Profesörü ve ünlü fütürist Marshall Brain, kaleme aldığı köşe yazısında jeomühendislik alanında radikal bir konsepti inceliyor: küresel ısınmayı engellemek için güneşi karartmak.
- Brain, olası bir gelecek senaryosunu anlatmak için Kim Stanley Robinson’un bilim kurgu romanı ‘The Ministry for the Future’dan yararlanıyor.
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi Profesörü ve ünlü fütürist Marshall Brain, kaleme aldığı köşe yazısında jeomühendislik alanında radikal bir konsepti inceliyor: küresel ısınmayı engellemek için güneşi karartmak. Dünya, hızlı çevresel değişiklikler ve potansiyel ekosistem çöküşüyle boğuşurken Brain, doğrudan bir felaket filminden alınmış gibi görünen bir senaryoyu tartışıyor. Bu konsept, güneş ışınlarının bir kısmının geri yansıtılmasını ve böylece gezegenimize ulaşan ısının azaltılmasını içeriyor.
Hızla Büyüyen Bir Endişe
İklim değişikliği konusunda artan endişeleri yansıtan Brain, Beyaz Saray’ın artık jeomühendisliği resmen kabul ettiğine ve araştırdığına dikkat çekiyor. Bu terim, bilinen zararlı etkilerine rağmen Dünya atmosferine sülfür dioksit püskürtmek gibi çeşitli stratejileri kapsamakta. Dünya sıcaklığındaki yıkıcı artışa karşı koymanın aciliyeti, yetkilileri bu riskleri potansiyel faydalara karşı tartmaya zorluyor.
Spekülatif Kurgu Gerçeklikle Buluşuyor
Brain, olası bir gelecek senaryosunu anlatmak için Kim Stanley Robinson’un bilim kurgu romanı ‘The Ministry for the Future’dan yararlanıyor. Robinson’un anlatısında Hindistan, yıkıcı bir sıcak hava dalgasının ardından güneş ışığını engellemeye başvuruyor. Bu durum, fosil yakıtlara olan bağımlılığımız ve endişe verici karbon emisyon oranımız göz önüne alındığında, düşündüğümüzden daha erken gerçekleşebilecek bir çaresizlik eylemi.
Erken Aşamalar ve Ekonomik Etkiler
Çözümlere duyulan ciddi ihtiyaca rağmen Brain, jeomühendisliğin en olası biçimi olan stratosferik aerosol enjeksiyonunun uygulanmasına yönelik adımların henüz emekleme aşamasında olduğunu vurguluyor. İlginçtir ki, bu yaklaşımın doğrudan maliyetleri, iklim hasarını azaltmanın mali yüküne kıyasla nispeten düşük. Yine de iklim krizi tırmandıkça hızlı ve etkili çözümlere duyulan ihtiyaç daha da acil hale geliyor.
Derleyen: Serap Atabey