- YouTube dahil birçok sosyal medya platformundaki hesaplar, çip teknolojisinden altyapıya Çin’in başarılarından övgüyle bahsediyor.
- Düşünce kuruluşu ASPI, YouTube kanalları üzerinden yapılan Çin propagandasında yapay zeka destekli unsurlar belirledi.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) araştırmacıları, Çin yanlısı ve ABD karşıtı söylemleri teşvik eden bir sosyal medya ağı ortaya çıkardı. Enstitü, yazısında Shadow Play ismi verilen ağın bir parçası olan en az 30 video kanalı listeledi. YouTube bunlardan en az 19’unu yayından kaldırdı.
Adı geçen kanallardan China Charged, bir videosunun başlığında “Çin ve Hollanda’nın Yeni Ortaklığı Tüm Çip Sektörünü YOK Edecek!” diyor. Bir başka videoda İngilizce dış ses, “Çin’den gelen son haberler tüm dünyada heyecan ve şaşkınlık dalgaları yarattı!” diyor. “Bu devrim niteliğindeki atılım, teknolojik bir mucizeden çok daha fazlası, küresel teknoloji ortamını yeniden tanımlayacak bir oyun değiştirici.”
Bu seslerin Çin hakkında duyurduğu haberler, Çin Komünist Partisi ve onun denizaşırı destekçilerinin YouTube’u propaganda videolarıyla doldurmak için yapay zeka kullandıklarının bir ispatı.
Raporda propagandacıların bu kanallarda Çin Komünist Partisinin söylemleri doğrultusunda içerik yayımlamak için yapay zeka tarafından oluşturulan içerik ve seslendirmeler kullandığı belirtildi.
Asıl amaç kamunun fikirlerini etkilemek
Rapor, 2022 yılının ortalarında başlayan propaganda kampanyasının İngilizce konuşan izleyicilerin görüşlerini değiştirme çabasının bir parçası olduğunu belirtiyor. Bu görüşler içinde muhtemelen en güncel olanı Pekin’in ABD yaptırımlarına rağmen teknolojisini geliştirme çabaları. Çin’in saygınlığını artırmaya yönelik kampanya, raporun yayımlandığı tarihe kadar yaklaşık 120 milyon görüntüleme ve 730.000 abone topladı.
Yazarlar, “Kampanyanın bu kadar geniş bir küresel izleyici kitlesine erişerek bunları bir araya getirme ve bu konularda kamuoyunu gizlice etkileme potansiyeli endişe kaynağı olmalı.” diyor. YouTube’un rapora koordineli gerçek dışı davranış ve spam nedeniyle bir dizi kanalı kapatarak yanıt verdiğini de ekliyor. Enstitüye göre İngiliz yapay zeka şirketi Synthesia da medya politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kanallardan birinin hesabını aralık ayında devre dışı bıraktı.
Raporda, “Bu ağı yöneten; bir dereceye kadar devlet yönlendirmesi, finansmanı veya teşviki altında faaliyet gösteren ticari bir aktör olabilir.” deniyor. “Bu durum, bazı vatansever şirketlerin devlet aktörlerine ek olarak Çin bağlantılı kampanyalar yürüttüğüne işaret ediyor olabilir.” diye devam ediyor.
Sosyal medya platformları, Çin veya diğer güçlerin etkisi konusunda her zaman yeterince bilgili değil. Hatta TikTok gibi bazı platformlar bu etkiyi bilinçli bir şekilde ihtiva ediyor. Çalışmanın yazarları, sosyal medya şirketlerinin bu tür operasyonlara karşı gözlerini açık tutmaları gerektiğini söyledi.
Bu makalede atıf yapılan rapor, Avustralya Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen bir kuruluş olan ASPI’a ait. Kurum, araştırmalarını bağımsız yürüttüğünü belirtiyor.
Derleyen: İsa Arslan