- Yeni keşfedilen bir galaksinin görünürde hiçbir yıldızının olmadığı belirlendi.
- Keşfedilen bu galaksinin, türünün ilk örneği olabileceği belirtildi.
Yeni keşfedilen bir nesne, yıldızı olmayan galaksinin nasıl oluştuğuna dair aklımıza soru işaretleri getiriyor.
J0613+52 olarak adlandırılan ve yaklaşık 270 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenin hiç yıldızının olmadığı görünüyor. Sadece normal galaksilerdeki gibi yıldızları arasında bulunan gazdan oluşan bir pus bulunuyor.
Green Bank Gözlemevinden Astrofizikçi Karen O’Neil liderliğindeki bir gökbilimci ekibine göre bize yakın olan bir evrende keşfedilen ilk ilkel galaksi olabilir. Tamamen şans eseri bulunan bu keşif, Amerikan Astronomi Derneğinin 243. toplantısında dile getirildi.
O’Neil, “Green Bank Teleskopu yanlış koordinatlara yönlendirilince bu nesneyi buldu ama bu sadece gazlardan oluşan bir galaksi ve bizim gördüğümüz herhangi bir yıldızı da yok.” dedi.
Araştırmacılar, Green Bank Gözlemevini düşük yüzey parlaklığı olarak bilinen galaksileri aramak ve incelemek için kullanıyorlar. Bu galaksiler, çoğunlukla cüce galaksilerdir. Galaksilerin çoğu gaz ve karanlık maddeden oluştuğu için çok fazla ışık yaymaz ve diğer galaksilere göre de çok az yıldız sayısına sahip.
O’Neil galaksi hakkında yaptığı bir açıklamada, “Bildiğimiz şey, aslında bu galaksinin inanılmaz derecede gaz zengini bir galaksi olduğu. Beklediğimiz gibi de bir yıldız oluşumu göstermiyor. Bunun sebebi de muhtemelen gaz oranının çok dağınık ve az olması. Bu, ilkel gazlardan oluşan galaksiler arasındaki ilk keşfimiz olabilir.” dedi.
Çok karanlık olduğu için galaksinin üzerinde çalışarak bilgi almak daha zor olabilir. Şimdiye kadar türünün de tek örneği olduğundan nadir bir galaksi. Araştırmacılar, bunun gibi başka nesneleri aramak ve bulmak için gökyüzünü güçlü radyo teleskopları ile taramaya değebileceğini öne sürüyorlar.
Ancak evrendeki maddelerin bir araya gelme şekli göz önüne alındığında, J0613+52 en azından yakın uzayda türünün tek örneği olabilir.
Derleyen: Davut Bulut