- Bilim insanları, mesane kanserini tedavi etmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
- İdrarda bulunan atık madde olan üre ile çalışan nanobotlar, tümörün içine girerek radyoaktif tedavi uyguluyor.
- Bir dozdan sonra fare modellerindeki tümörler, %90 oranında küçüldü. Dolayısıyla tekrarlama eğilimi gösteren bu kanser için umut verici alternatif bir tedaviye kapı açılmış oldu.
Mesane kanseri tedavisinin etkinliğini artırmak amacıyla Barselona Biyotıp Araştırma Enstitüsünden (IRB) araştırmacılar; Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü (IBEC), CIC biomaGUNE ve Barselona Özerk Üniversitesi (UAB) ile işbirliği içinde, kanserle mücadele tedavisini doğrudan uygulamak için tümör bölgesinde biriken ve otomatik olarak hareket eden nanobotlar geliştirdi.
Nanobotlar, %90 oranında başarı sağladı
İdrarda bulunan atık madde olan üre ile çalışan nanobotlar, tümörün içine girerek radyoaktif tedavi uyguluyor. Bir dozdan sonra fare modellerindeki tümörler, %90 oranında küçülme gösterdi. Dolayısıyla araştırmacılar, tekrarlama eğilimi gösteren bu kanser için umut verici alternatif bir tedaviye kapı açtı.
Vakaların yaklaşık %75’ini oluşturan mesane kanseri için mevcut tedaviler, tümör rezeksiyonunu takiben mesaneye immünoterapötik veya kemoterapi ilaçlarının verilmesini içeriyor. Bu tedaviler, iyi sonuçlar veriyor ancak beş yıllık nüks oranlarının %30 ila %70 arasında oluyor. Ayrıca hastanın düzenli mesane gözetim prosedürlerine (sistoskopi) ve potansiyel olarak daha fazla tedaviye tabi tutulmasını gerektirdiği için sınırlı bir etkiye sahip.
Mesanenin iç ortamından yararlanan araştırmacıların minik robotları idrarla, özellikle de idrardaki üre ile çalışıyor. Nano boyutta gözenekli bir silika kürenin yüzeyi, belirli işlevlere sahip bileşenleri taşıyacak şekilde modifiye edilmiş durumda. Bunlardan biri, üreaz enzimi. Diğer önemli yüzey bileşeni ise tümörlerin lokal tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir radyoizotop olan radyoaktif iyot, iyot-131.
Araştırmacılar, üreazla çalışan nanobotlarını mesane kanseri fare modellerinin mesanelerine enjekte etti. Ardından pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını kullanarak botların tümör bölgesinde biriktiğini gösterdi. Araştırmacıların özel olarak geliştirdiği mikroskop altında yapılan incelemeler, botların tümöre nüfuz ettiğini gösterdi. Nanobotların tümör bölgesine iyot-131 uygulaması, tümör hacminde yaklaşık %90’lık bir başarı oranı elde etti.
Çalışmanın yazarlarından Samuel Sánchez, “Tek bir dozla tümör hacminde %90’lık bir azalma gözlemledik. Bu tür tümörü olan hastaların tipik olarak 6 ila 14 hastane randevusu aldığı göz önüne alındığında, bu mevcut tedavilerden önemli ölçüde daha verimlidir. Bu terapötik yaklaşım, hastaneye yatış süresini ve tedavi maliyetini azaltarak verimliliği artıracaktır.” sözlerine yer verdi.
Bu yeni tedavi, mesane kanseri için daha etkili tedavilerin önünü açıyor. Araştırmacıların hâlihazırda üzerinde çalıştıkları bir sonraki adım, tümörlerin tedaviden sonra nüksedip nüksetmediğini belirlemek.
Çalışma, Nature Nanotechnology dergisinde yayımlandı.
Derleyen: Nazlı Koyuncu