- Kaliforniya merkezli Ambient Photonics, CES 2024’te tanıttığı yeni güneş pili teknolojisi ile cihazlardaki pilleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu teknoloji, iç mekân ışığından yararlanarak uzaktan kumanda gibi cihazları şarj etme imkânı sunuyor.
- Şirket, teknolojisini Google ile iş birliği yaparak henüz açıklanmayan bir tüketici ürününe entegre etmeyi planlıyor ve 2024 yılında bu yenilikçi ürünü piyasaya sürmeyi hedefliyor.
- Ambient Photonics, fotosentezden esinlenen bu teknoloji ile düşük ışıklı ortamlarda dahi yüksek performans elde edebildiğini iddia ediyor ve bu elektronik atıkların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Kaliforniya merkezli Ambient Photonics, ortamdaki iç mekân ışığını kullanarak cihazlardaki pilleri tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan inovatif bir güneş pili teknolojisini CES 2024’te tanıttı. Uzaktan kumanda gibi cihazları şarj etmek üzere tasarlanan bu yeni teknoloji, çift taraflı hücreleri sayesinde her iki yönden de enerji toplayabiliyor ve üretebiliyor.
Şirket, CES 2024’te sergilediği teknolojiyi Google ile ortaklık kurarak henüz açıklamadığı bir tüketici ürününe entegre etmeyi planlıyor. Şirket temsilcileri, bu yenilikçi ürünü 2024 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Ayrıca, güneş enerjisiyle çalışan bir bilgisayar faresi üzerinde de çalışan Ambient Photonics, bu cihazların tek kullanımlık pil veya bilinçli olarak yeniden şarj edilme ihtiyacını ortadan kaldırarak çevre dostu bir çözüm sunduğunu belirtiyor.
Yeni güneş pili teknolojisi, bitkilerin fotosentez sürecinden esinlenerek çalışıyor. Işığa duyarlı boya molekülleri içeren fotovoltaik hücreler, fotonları negatif atom altı parçacıkları olan elektronlara dönüştürerek elektrik enerjisi üretiyor. Ambient Photonics Mühendislik Başkan Yardımcısı Joshua Wright, “Boya duyarlı güneş pilinde, üretilen elektrik enerjisi miktarı fotonların boya tarafından ne kadar etkili bir şekilde emildiğine bağlı.” diyor.
Ambient Photonics, teknolojisinin benzersiz güç yoğunluğu sağladığını ve üstün boya kimyasıyla üç kat daha fazla ışık topladığını iddia ediyor. Bu yenilikçi teknoloji, düşük ışıklı çalışma koşullarında yeterli güç sağlama konusunda diğer güneş pilleriyle yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırarak elektronik atıkların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Derleyen: Ayça Ayaz