- Araştırmacılar İtalya’da bulunan Bronz Çağına ait bir köyün altında gömülü, gizli bir sur sistemi keşfetti.
- İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünden (INGV) yapılan açıklamaya göre adanın kuzey kenarında inşa edilmiş kulübeler bulunuyor ve bu alanda, dar yollardan oluşan “düzenli bir kentsel plan” yer alıyor.
- Açıklamaya göre sağlamlaştırılma yapılan köy MÖ 1400 ila 1200 yılları arasında aktif kalmış ve araştırmacılar burayı “dönemine göre en iyi korunmuş Akdeniz yerleşimlerinden biri” olarak görüyor.
Araştırmacılar İtalya’daki Bronz Çağına ait bir köyün altında gömülü, gizli bir sur sistemi keşfetti. Villaggio dei Faraglioni olarak bilinen yerleşim yeri Sicilya’nın kuzeyinde küçük bir ada olarak bilinen Ustica’da yer alıyor. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünden (INGV) yapılan açıklamaya göre, adanın kuzey kenarında inşa edilmiş kulübeler bulunuyor ve bu alanda dar yollardan oluşan “düzenli bir kentsel plan” yer alıyor.
Journal of Applied Geophysics dergisinin ocak sayısında yayımladığı bir çalışmaya göre arkeolog ve jeologlardan oluşan bir ekip, yere nüfuz eden radar ve elektrik tomografisi (yüzeyin altını görüntüleme) gibi araçlar kullanarak gömülü duvarın kalıntılarını buldu. Açıklamaya göre araştırmacıların “güçlü bir duvar” olarak tanımladıkları yay şeklindeki taş malzemeden yapılmış savunma sistemi 250 metre uzunluğunda ve yüksekliği 4 ila 5 m arasında değişiyor. Köy alanında 1970’lerden bu yana pek çok kez kazı çalışmaları yapılmış olsa da araştırmacılar gizli surları ilk kez bu kazıda tespit etti.
INGV’den uygulamalı jeofizikçi Vincenzo Sapia yaptığı açıklamada, “Kazıda kullanılan aletler sayesinde, ilk savunma bariyerinin işlevlerini yerine getiren duvar kadar olmasa da yapının derin temellerini tamamen doğru ve invazif olmayan bir şekilde tespit etmek mümkün oldu.” dedi. Açıklamaya göre sağlamlaştırılma yapılan köy MÖ 1400 ila 1200 yılları arasında aktif kalmış ve araştırmacılar burayı “zamanının en iyi korunmuş Akdeniz yerleşimlerinden biri” olarak görüyor.
INGV ile bağlantılı Ustica Yer Bilimleri Müzesi Laboratuvarı Direktörü Franco Foresta Martin yaptığı açıklamada, “Keşfimiz, bu antik köyün anlaşılmasına yeni bir pencere açıyor ve beklentilerin ötesine geçen bir savunma karmaşıklığına işaret ediyor. Jeofizik teknolojisi, tarihin gizli katmanlarını ortaya çıkarmamızı sağlayarak kazıların istilacı kullanımı olmaksızın daha fazla araştırmanın önünü açıyor.” dedi.
Derleyen: Burçin Bağatur