- Meta, Facebook ve Instagram kullanan yaklaşık 100.000 çocuğun, her gün çevrim içi cinsel tacize uğradığını tahmin ediyor.
- New Mexico başsavcılığına yapılan mühürsüz bir yasal başvuruda, Meta çalışanları tarafından yapılan sunumlardan ve personel arasındaki iletişimden alınan bilgilere dayanan, Meta aleyhinde çeşitli iddialar yer aldı.
- Yasal başvuru, New Mexico başsavcılığı tarafından 5 Aralık’ta başlatılan ve Meta’nın sosyal ağlarının çocuk avcıları için pazar yeri haline geldiğini iddia eden davaların en yenisi oldu.
Çarşamba günü geç saatlerde kamuoyuna açıklanan şirket içi belgelere göre Meta, Facebook ve Instagram kullanan yaklaşık 100.000 çocuğun, her gün “yetişkin cinsel organ resimleri” de dahil olmak üzere çevrim içi cinsel tacize uğradığını tahmin ediyor.
Mühürsüz yasal başvuru, New Mexico başsavcılığının Meta çalışanları tarafından yapılan sunumlardan ve personel arasındaki iletişimden aldığı bilgilere dayanarak şirket aleyhinde çeşitli iddialara yer veriyor. Belgeler, 2020 yılında Apple’da çalışan bir yöneticinin 12 yaşındaki kızının Instagram’ın mesajlaşma ürünü IG Direct aracılığıyla taciz edildiği bir olayı da anlatıyor.
Belgelere göre bir Meta çalışanı durumu, “Bu, Apple’ı bizi App Store’dan kaldırmakla tehdit edecek kadar kızdıran türden bir şey.” diye tanımlıyor. Üst düzey bir Meta çalışanı, geçen yılın sonlarında ABD Kongresine verdiği ifadede kendi kızının Instagram üzerinden nasıl taciz edildiğini anlattı. Sorunu çözme çabalarının görmezden gelindiğini söyledi.
Yasal başvuru, New Mexico başsavcılığı tarafından 5 Aralık’ta başlatılan ve Meta’nın sosyal ağlarının çocuk avcıları için pazar yeri haline geldiğini iddia eden davaların en yenisi oldu. Eyalet başsavcısı Raúl Torrez, Meta’yı yetişkinlerin çocukları bulmasına, mesajlaşmasına ve taciz etmesine olanak sağlamakla suçladı. Şirket, davada sunulan iddialar hakkında, “seçici alıntılar ve özenle seçilmiş belgeler kullanılarak çalışmalarımız yanlış nitelendirildi” diye konuştu.
Meta çarşamba günkü başvuruya cevaben bir açıklama yayımladı: “Gençlerin çevrim içi ortamda güvenli ve yaşlarına uygun deneyimler yaşamalarını istiyoruz ve onları ve ebeveynlerini desteklemek için otuzdan fazla aracımız var. On yıl boyunca bu konular üzerinde çalıştık ve kariyerlerini gençleri çevrim içi ortamda güvende tutmaya ve desteklemeye adamış kişileri işe aldık.”
Davada 2021 yılında çocuk güvenliği konusunda yapılan bir iç sunuma da atıfta bulunuldu. Davaya dair bir slaytta, Meta’nın “IG’de reşit olmayanların cinselleştirilmesine karşı yeterince yatırım yapmadığı, reşit olmayanlar tarafından paylaşılan içeriklere yapılan cinsel içerikli yorumlara dikkat çekildiği. Bu sadece içerik oluşturucular ve izleyenler için korkunç bir deneyim olmakla kalmıyor, aynı zamanda kötü aktörlerin birbirlerini tanımaları ve birbirleriyle bağlantı kurmaları için de bir vektör oluşturuyor.” ifadesi yer aldı.
Ayrıca Meta’nın açıklamasında, şirketin “gençlerin özellikle yetişkinlerden istenmeyen temaslar yaşamasını önlemek için önemli adımlar attığı” belirtiliyor.
New Mexico’da açılan dava, nisan ayında Guardian tarafından yürütülen ve Meta’nın platformlarının çocuk ticareti için kullanıldığını nasıl rapor etmediğini ya da tespit etmediğini ortaya koyan bir soruşturmayı takiben gerçekleşti. Soruşturma ayrıca Facebook’un özel mesajlaşma servisi Messenger’ın insan tacirlerinin çocuk alıp satmak için iletişim kurdukları bir platform olarak nasıl kullanıldığını da ortaya koydu.
2017 tarihli dahili bir e-postada ise yöneticilerin, Facebook Messenger’ın “zararlı içerik” taramasına karşı çıktığını çünkü bunun hizmeti “daha fazla gizlilik sunabilecek diğer uygulamalar karşısında rekabet açısından dezavantajlı duruma düşüreceği” belirtiliyor.
Aralık ayında Meta, Facebook ve Messenger üzerinden gönderilen mesajlar için uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunduğu için yaygın eleştiriler aldı. Uçtan uca şifreleme, metin ve görüntüleri bir mesajın içeriğini, gönderen ve hedeflenen alıcı dışında herkesten gizler. Çocuk güvenliği uzmanları, politika yapıcılar ve kolluk kuvvetleri, şifrelemenin çocuk seks ticareti mağdurlarını kurtarma çabalarını ve avcıların bertaraf edilmesini engellediğini savunuyor. Gizlilik savunucuları ise kullanıcıları hükümetlerin ve kolluk kuvvetlerinin gözetiminden koruduğu için karardan memnun.
Derleyen: Alp Eren Gümüş