- Japon girişim EX-Fusion, başlangıçta nükleer füzyon gücü için geliştirilen yer tabanlı lazerleri kullanarak uzay enkazlarıyla mücadele etmeyi planlıyor.
- Füzyon reaksiyonları için tasarlanan diyot pompalı katı hal lazerleri, Dünya’nın yörüngesindeki uzay çöplerini hedefleyip yerinden çıkarmak üzere yeniden tasarlanacak.
- Yenilikçi yaklaşım, uydulara ve uzay faaliyetlerine yönelik artan uzay enkazı tehdidini ele almayı amaçlıyor.
Japon girişim EX-Fusion, başlangıçta nükleer füzyon gücü için geliştirilen lazerleri kullanarak uzay enkazlarıyla mücadele etmek amacıyla benzersiz bir yöntem önerdi.
Osaka merkezli şirket, başlangıçta füzyon reaksiyonlarını tetiklemek için tasarlanmış, Dünya’nın yörüngesindeki uzay çöpünü hedef almak ve yerinden çıkarmak için yeniden tasarlanan diyot pompalı katı hal (DPSS) lazeri yarattı. Lazerin enkaz kaldırma gücü, nükleer füzyon için gerekenden daha düşük olsa da özel aynalar aracılığıyla hassas kontrol gibi teknik zorlukları paylaşıyor.
EX-Fusion, Canberra yakınlarındaki bir gözlemevinden uzay enkazlarını takip etmesiyle tanınan Avustralyalı yüklenici EOS Space Systems ile ortaklık kurdu.
Girişim, daha önce yer tabanlı lazerlerle etki edilmesi zor olan küçük enkazları (10 cm’den az) hedeflemeyi planlıyor. Lazer ışını enkazı yavaşlatacak ve sonunda Dünya atmosferine düşüp yanmasına neden olacak. Uzay enkazının miktarı, uydular ve uzay faaliyetleri için bir tehdit oluşturduğundan dolayı Uzay Güvenliği Koalisyonu ve uluslararası bilim insanı ekibi de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar, büyüyen soruna çözüm bulmak amacıyla küresel anlaşmalar ve düzenlemeler yapılması yönünde çağrıda bulundu.
EX-Fusion’ın yenilikçi yaklaşımı, uzayda enkaz birikmesi sorununu çözmek için yer tabanlı bir çözüm sunuyor.
Derleyen: Eliz Canyurt