- 2024 yılında, SpaceX’in önceki rekorunu aşarak 124 roket fırlatmayı planlamasıyla uzay araştırmaları yeni boyutlara ulaşacak.
- Hem ABD hem de Çin, kalıcı Ay üsleri kurma planları ve yaklaşmakta olan 21. yüzyıl uzay yarışıyla uzayda egemenlik kurmak amacıyla rekabet halinde.
- Hindistan ve Japonya gibi ülkeler uzay programlarında önemli ilerlemeler kaydediyor.
2024, uzay keşfi için önemli bir yıl olma yolunda ilerliyor. SpaceX, geçen yıl uzaya gönderdiği 98 roketin üzerine çıkarak 2024’te 124 roket fırlatmayı planlıyor. Space X dışında başka hiçbir kuruluş tek bir yılda 63 roketten fazlasını yönetemedi.
Bu arada NASA, mürettebatlı bir uzay gemisini Ay’ın etrafında dolaştırmayı planlıyor. Bu görev, ajansın gelecek yıl Ay’ın güneyine yapılacak mürettebatlı bir seyahatin yolunu açmayı hedefliyor. Ancak ABD ve Çin arasındaki gerginlikler, bu iki süper gücün uzayda birbirleriyle rekabet etmelerine neden olabilir.
Japonya ve Hindistan’ın uzay programlarının önemli kilometre taşlarına ulaşmayı hedeflediği bir Asya uzay yarışının da kızışacağı bekleniyor.
SpaceX’in üstünlüğü, rakipler ortaya çıksa da devam ediyor
Elon Musk’ın SpaceX şirketi, Starlink uydu yıldız takımını genişletmeyi ve inşa edilen en büyük roket olan Starship üzerinde ilerleme kaydetmeyi planlıyor. Henüz başarılı bir fırlatma gerçekleşmedi ancak şirketin önümüzdeki aylarda üçüncü kez test yapması bekleniyor.
Amazon, bu yılın ilerleyen zamanlarında uydu genişbant ağı başlattığında Starlink’e doğrudan rekabet etmeye başlayacak. Amazon’un rakip ürünü, Starlink’in 5000’den fazla uydusundan oluşan ağına yetişemese de Musk’ın teknolojisini Rus işgal altındaki Kırım’da kullanma talebini reddettiği ortaya çıktıktan sonra bir uzman, Musk’ın firmasına alternatifin ABD ulusal güvenliği için iyi bir haber olacağını yazdı.
ABD ile Çin arasındaki Ay yarışı kızışıyor
ABD ve Çin, 2030’larda Mars’a mürettebatlı görevleri başlatmadan önce Ay’da kalıcı üsler kurmayı planlıyor. Hem Washington D.C. hem de Pekin, Ay madenciliği ve uzayda mülkiyet hakları için yol kurallarını belirlemeyi umuyor. Çin, Politico’ya göre uzayda anti-uydu silahlar ve uzay nükleer silahlar gibi savaşlara hazırlanmak için teknoloji geliştiriyor. ABD yetkilileri uzay silahlarının ne türde olduğu konusunda ketum olmuş olsalar da bir Uzay Komutanlığı yetkilisi ABD’nin “eğer gerekirse uzayda bu gece savaşa hazır olduğunu” söyledi.
Hindistan ve Japonya, yerli uzay endüstrilerini geliştirmeyi umuyor
2024’teki uzay faaliyetleri sadece ABD ve Çin ile sınırlı olmayacak. Geçen yılın sonunda, Hindistan 2035’e kadar uzay istasyonu inşa etme konusunda iddialı bir plan ortaya koydu ve bu yıl en az 12 uzay görevi için hazır durumda. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinden Kari A. Bingen, “Hindistan, uzay programını yüksek teknoloji endüstrilerini geliştirmenin bir parçası olarak görüyor ve uydu sistemlerini insani yardım misyonlarını desteklemek ile Çin’in askeri hareketlerini izlemek için kullanabiliyor.” ifadelerinde bulundu.
Japonya, H3 adlı ilk yeni fırlatma aracını 20 yıldan fazla bir sürenin ardından şubat ayında üçüncü kez test edecek.
Derleyen: Eliz Canyurt