- BeReal’ın COO’su Romain Salzman, markaların ve ünlülerin platformundaki varlığının gösterişle karakterize edilerek nitelendirilemeyeceğini söylüyor.
- Markalar bir süredir BeReal ile denemeler yapıyor ve 6 Şubat, ünlülerin platforma ilk kez giriş yapacağı tarih olmayacak. Çünkü uygulamayı gayriresmî olarak kullananlar arasında Billie Eilish ve Joe Jonas gibi ünlü isimler de bulunuyor.
- BeReal, donuk yapısıyla günlük yaşamın sahte bir şekilde yüceltilmesini engelleyerek eski sosyal medyanın toksikliğinin bir kısmıyla mücadele etmeye çalışıyor.
BeReal’ın COO’su Romain Salzman, markaların ve ünlülerin platformundaki varlığının gösterişle karakterize edilerek nitelendirilemeyeceğini söylüyor. Bunun yerine, uygulamanın spontane olması, idolleştirilmiş figürleri ve markaları ihtişamlı gösterdikleri kişiliklerinden arındıracak. Pazarlama alanı araştırma şirketi Insider Intelligence’ın kıdemli direktörü Jeremy Goldman, BeReal’ın yeni özelliklerini Instagram hikayeleri ile karşılaştırıyor. Hikayeler özelliği, gündelik hayatın sıradanlığını ve anlık fotoğraflarını vurgulamak için tasarlanmışken ünlülerin ve kurumsal şirketlerin varlığı sosyal medyanın etkilerini yeniden şekillendirdi. Goldman, “Ünlüler ve büyük içerik oluşturucular işin içine girdiğinde hikayeler çok daha derli toplu hale geldi. Tüm bunlar BeReal’da ‘planlandığı gibi’ giderse bir dereceye kadar küratörlük olmaması sürpriz olur.” diyor.
Markalar bir süredir BeReal ile denemeler yapıyor ve 6 Şubat günü ünlülerin platforma ilk kez giriş yapacağı tarih olmayacak. Bu ünlü isimler arasında Billie Eilish ve Joe Jonas’ın da bulunduğu isimler uygulamayı gayriresmî olarak kullandı. Muhtemelen bu BeReal’ın dikkatini çekti. Örneğin, günlük bir BeReal bildirimi Taylor Swift’in merakla beklenen 1989 (Taylor’s Version) albümünün yayımlandığı an gönderildi. Salzman, bu zamanlamanın şaşırtıcı tesadüfünü hatırlatarak nazikçe “Kimin aklına gelirdi ki?” diye sordu ve bu paylaşım senkronizasyonunun kasıtlı olduğunu ima etti. (Uygulama bildirimlerinin ne zaman gönderildiğini “gerçekten bilmediğini” iddia eden resmi açıklamasına rağmen bunları söyledi.)
Salzman, “Bu olay çok güzeldi çünkü milyonlarca Swift hayranının yeni albümü keşfettikleri anın BeReal’ını çektiklerini görebiliyordunuz. Gelecekte, Taylor Swift’i o an için etiketlediklerini ve potansiyel olarak daha sonra yeniden paylaşıldıklarını hayal edebilirsiniz.” diyor. Salzman, yeni özelliğin hayran deneyimine katkıda bulunacağını düşünüyor ancak gelecekteki BeReal bildirimlerini ünlü ve marka duyurularına göre planlayıp planlamadığı sorusunu yanıtlamayı reddetti. YPulse’un baş içerik sorumlusu MaryLeigh Bliss, özellikle markaların uygulamayı kullanırken hesaplı davranmaları gerektiğini söylüyor. “Bu, bir şekilde bir tanıtım anı olmalı.” diyor. Bildirimin zamanlaması markalar tarafından gerçekten bilinmiyorsa bildirimin öngörülemezliğini düzeltmek için çok çalışmaları gerekecek. Bliss, “Bence bu anların etrafından dolaşabilecek çok fazla yapı var ve eğer halka dönük bir figürseniz muhtemelen gösterdikleriniz konusunda gerçekten stratejik davranacaksınız.” diyor
BeReal deneyimi şimdiye kadar TikTok ve Instagram’dan önemli ölçüde farklıydı. Her ikisi de tipik olarak ağır filtrelenmiş yüzler, dijital olarak değiştirilmiş vücutlar, sıkı bir şekilde düzenlenmiş kompozisyonlar, sözlü grafiklerle, markalı içeriklere doymuş yayınlara ev sahipliği yapıyor ve bunların tümü genellikle platformların genel gönderilerine öncelik verecek şekilde küratörlüğünü yapıyor. Buna karşılık BeReal, donuk yapısıyla günlük yaşamın sahte bir şekilde yüceltilmesini engelleyerek eski sosyal medyanın toksikliğinin bir kısmıyla mücadele etmeye çalışıyor. Fransız girişimci Romain Salzman, BeReal’ın COO’su olarak 2021’de, BeReal’ın ilk lansmanından yaklaşık bir yıl sonra ve platformdaki faaliyetlerin zirveye ulaşmasından bir yıl önce göreve geldi. Kasım 2022’de, 13 ila 17 yaş arasındaki Kuzey Amerikalıların yüzde 21’i uygulamayı kullandığını bildirdi ve aynı yıl BeReal, Apple’da “Yılın Uygulaması” seçildi.
Şimdi ise uygulamanın kamu bilinci üzerindeki etkisi azalıyor, aynı yaş demografisinin yalnızca yüzde 10’u uygulamayı kullanmaya devam ediyor. BeReal, muhtemelen insan öncelikli bir platform olarak itibarını korumak amacıyla yeni özellikleri benimsemekte yavaş davranıyor. Goldman, “Birkaç yıl içinde pazardaki yerlerinin sektör dahilinde olması gereken yerde olmadığını fark ediyorlar. Platform bu parayı almakta ve buna açık olmakta biraz yavaş davrandı.” diyor. Ancak Goldman, iş açısından ilkel modelin sürdürülebilir olmadığını söylüyor. “Herhangi bir yatırımcıdan, ‘Biz olduğumuz yerde gayet iyiyiz ve bu durumdan memnunuz’ dediğinizde daha fazla para almanız çok zor. Sosyal medya dünyasında sonradan akla gelen bir şeyiz ve bunu sorun etmiyoruz.” diyor ve firmasının araştırmasına göre 2023 yılı itibarıyla Z kuşağının %4’ünün, genel nüfusun ise sadece %1’inin BeReal kullandığını belirtiyor ve “Eğer yönteminiz buysa yeni özellikler sunmak için biraz daha fazla para toplamada iyi şanslar.” diye ekliyor. Nihai para kazanma kesinlikle planın bir parçası olsa da Salzman’a göre bu “bugün kesinlikle bir öncelik değil.”. Bununla birlikte, uygulamanın iddiasız itibarını korumaya kararlı.
Derleyen: Burçin Bağatur