- Tong Tong, Pekin’de düzenlenen Frontiers of General Artificial Intelligence Technology Fuarında tanıtıldı.
- Tong Tong’un geliştirilmesiyle toplanan veriler, insan zekasının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak.
- Tong Tong, sadece belirli görevleri yerine getirmekle kalmayıp aynı zamanda bağımsız olarak kendisine yeni görevler vererek yeni bir teknik geliştirebilen bir yapay zeka olarak öne çıkıyor.
Çinli bir akademisyen teknolojiye yeni bir çağ getirebileceğini iddia ettiği dünyanın ilk yapay zekalı çocuğu olarak adlandırdığı Tong Tong’u tanıttı.
South China Morning Post’un haberine göre Pekin’de düzenlenen Frontiers of General Artificial Intelligence Technology Fuarında ziyaretçiler “Küçük Kız” anlamına gelen Tong Tong’un sanal bir avatarıyla etkileşime girebildiler. Tong Tong, konuşma ve basit komutları yerine getirme gibi etkileyici yetenekler sergiledi. Pekin Genel Yapay Zeka Enstitüsü (BIGAI) insan zekası seviyesinde yapay zeka geliştirmeye odaklanan bir araştırma merkezi konumunda, bu enstitüde “bilişsel yapay zeka” olarak adlandırılan ve insan bilişsel işlevlerini taklit eden bir yapay zeka türü üzerinde çalışmalar yürütülüyor.
Yapay zeka avatarları her türlü simüle edilmiş görünüme ve kişiliğe sahip olabilir. Tong Tong ise bu avatarlardan sıyrılıyor. Tong Tong sanal ortamda kendisine verilen görevleri yerine getirmekle kalmayıp aynı zamanda da bağımsız olarak kendisine yeni görevler vererek yeni bir teknik geliştiriyor.
Tong Tong’un BIGAI tarafından geliştirilen “Tong Testi” yapay zeka araştırmalarında önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl çok daha karmaşık olarak sunulan Turing testi birçok yapay zeka modellerinin gelişmişliğini ölçmeye yardımcı olmuştu.
Tong Tong bebek için akademisyenlerin yapay zeka oluşturma çabalarının bir parçası diyebiliriz. Yaratıcısının geçtiğimiz ay Pekin’de düzenlenen yapay zeka konferansında ki açıklamasında belirttiği gibi toplayacağı veriler dünyayı yeni bir hedefe de yakınlaştırabilir.
Derleyen: Ataol Güler