- Facebook’ta test aşamasında olan yeni özellik, daha güçlü içerikler üretmenize yardımcı olmak için yapay zeka aracılığıyla bir gönderi açıklaması oluşturmanıza olanak tanıyor.
- Meta’nın sistemi, mevcut gönderi metninize ve/veya görselinize dayalı olarak başlık önerileri sunacak. Daha sonra araçtan daha kısa metin, daha komik bir açıklama, daha içten bir açıklama vb. gibi çeşitlendirilmiş seçenekler sunmasını isteyebilirsiniz.
- Yapay zekanın sosyal medyada bu şekilde kullanılması, uygulamanın insanlar arası etkileşim vizyonuna ters düşüyor. Yani insanları iletişim sürecinden uzaklaştırarak robotları araya sokmak en başta sunulan etkileşim özelliği ile çelişiyor.
Facebook’ta test aşamasında olan yeni özellik, daha güçlü içerikler üretmenize yardımcı olmak için yapay zeka aracılığıyla bir gönderi açıklaması oluşturmanıza olanak tanıyor.
Jonah Manzano tarafından paylaşıldığı üzere bazı Facebook kullanıcıları artık gönderi oluşturucuda yeni bir “Yapay Zeka ile Yaz” uyarısı görüyor. Buna dokunduğunuzda Meta’nın sistemi, mevcut gönderi metninize ve/veya görselinize dayalı olarak başlık önerileri sunacak. Daha sonra araçtan daha kısa metin, daha komik bir açıklama, daha içten bir açıklama vb. gibi çeşitlendirilmiş seçenekler sunmasını isteyebilirsiniz.
Yani artık komik, kurnaz ya da esprili değilseniz paylaşımlarınızı sizin yerinize yazması için bir araçla internetin kolektif çıktısını şöhrete dönüştürebilirsiniz. Yapay zekanın sosyal medyada bu şekilde kullanılması, uygulamanın insanlar arası etkileşim vizyonuna ters düşüyor. Yani insanları iletişim sürecinden uzaklaştırarak robotları araya sokmak en başta sunulan etkileşim özelliği ile çelişiyor.
Her üretken yapay zeka eklentisi sosyal platformların özünü biraz daha aşındırıyor. Bu tür araçlara sosyal uygulamalar dışında da erişebildiğiniz için akış içinde sunulmasalar bile bunlara benzer güncellemeler oluşturabilirsiniz. Ancak bu seçenekleri gönderi akışına eklemek şüphesiz sosyal gönderiler için kullanımlarını artıracaktır.
İçerik ve sosyal medya yöneticisi Andrew Hutchinson şunları söylüyor: “İnsanların bu tarz özellikleri kullanırken motivasyonu daha fazla beğeni almak mı? ChatGPT gibi uygulamalardan kopyaladığımız zeki ve esprili yanıtlar belki bir yığın beğeni alır ancak bunu yazanın ben olmadığımı bilirim. O bir bottu ve beğenileri bot alıyor, peki bunu sizin için bir botun yapmasının ne anlamı var?”
Eğer işletmeler -şu an için mevcut olmasa da- yapay zeka tarafından üretilen bilgileri kullanır ve diğer kullanıcılar yapay zeka tarafından üretilen yanıtları paylaşırsa insanlar giderek sosyal medyadan uzaklaşarak üreten tüketici olmak yerine kendi kendini döndüren sanal ortamda sadece bir tüketici haline gelebilir.
Üretken yapay zeka araçlarının yaygınlaşması, gerçek insan etkileşimlerini giderek azaltacağından bu, kullanıcıları her etkileşime karşı daha şüpheci hale getirebilir ve en azından amaçlanan anlamda sosyal medya katılımını azaltabilir.
Derleyen: Esin Özcan