- İspanya’da 60 yıl önce keşfedilen Villena Hazinesi, meteorik demirden yapılmış bazı parçalar içeriyor ve bu bulgu, eserlerin sembolik ve sosyal değerini vurguluyor.
- Yapılan analizler, hazine parçalarının bir milyon yıl önce düşmüş bir meteoritten türediğini gösteriyor ve bu keşif, geçmiş toplumların yeni teknolojilere uyumunu vurguluyor.
- Hazinenin kökeni hâlâ belirsiz olsa da eserler İber Yarımadasında bulunan meteorik demir nesnelerinin ilk ve en eski örnekleri.
60 yıl önce İspanya’da ortaya çıkarılan, bazı kısımları meteorik demirden yapılmış, etkileyici bir Tunç Çağı hazinesi olan Villena Hazinesi, dikkate değer bir keşif içeriyor. 1963 yılında Alicante eyaletinde keşfedilen hazine altın, gümüş, kehribar ve demirden yapılmış 59 parçadan oluşuyor.
Başlangıçta koyu, parlak ve oksit ile kaplı olarak tanımlanan hazine parçaları, son analizlerde bir milyon yıl önce düşmüş bir meteoritten kaynaklandığı ortaya çıkan iki demir eser olan C şeklinde bilezik ve boş bir küre şeklinde ortaya çıktı.
Bu bulgunun önemi, o dönemde altın ve demirin sembolik ve sosyal değerinde yatıyor. Bu da eserlerin tek bir bireye ait olmaktan ziyade ortak bir hazine olabileceğini düşündürüyor. Eşyalardaki altın ve demir arasındaki bağlantı, metalurjide bir yenilik döneminin altını çiziyor. Kütle spektrometrisini kullanan araştırmacılar, meteorik demire benzer demir-nikel alaşımının varlığını doğruladılar. Bu da, her iki nesnenin de aynı gök taşından türetilmiş olabileceğini öne sürdü.
Bu keşif, eski kültürlerin yeni teknolojilere adaptasyonuna ışık tutuyor; geçmiş toplumların ayrılmaz bir parçası olan deney ve merakın altını çiziyor. Definenin kökenleri belirsizliğini korusa da İber Yarımadasında bulunan meteorik demir nesnelerin ilk ve en eski örneğini temsil ediyor. Geç Tunç Çağı metalurjisine dair değerli bilgiler sunuyor.
Definedeki eserlerin kesin kökeni spekülatif olmaya devam ediyor. Tutankhamun’un mezarında bulunan çağdaş nesnelerle benzerlikler göz önüne alındığında bunların yerel üretim olma olasılığı var ancak kanıtlar yerel üretimi güçlü bir şekilde desteklemiyor.
Bu eserler antik zanaatkârlığın bir kanıtı ve tarihsel geçmişimizi anlama konusundaki kalıcı merakın bir ifadesi olarak Villena, İspanya’daki Arkeoloji Müzesinde bulunuyor.
Derleyen: Eliz Canyurt