- Çin’de yapılan bir çalışma kötü hava solumak ve intihar oranlarının ne kadar ilişkili olduğunu ortaya çıkardı.
- Hava kalitesini izlemeye yarayan istasyonlardan alınan veriler ile yapılan çalışma hava kalitesi düştükçe intihar oranlarının arttığını ortaya koydu.
Çin genelinde hava kalitesini izlemeye yarayan yaklaşık olarak 1.400 istasyon bulunuyor. Bu istasyonlardan elde edilen verileri içeren bir çalışma, hava kalitesi düştükçe intihar oranlarının da arttığını ortaya koydu.
Çin hava kalitesi olarak dünyanın en kirli ülkelerinden biri. Dünya genelindeki intiharların yaklaşık %16’sı Çin’de meydana geliyor. Ülkedeki bu intihar oranları son yıllarda önemli ölçüde azaldı.
Ancak hava kalitesi verileri ile intihar sonucu ölüm raporlarını birleştiren bir ekonomist ekibinin yeni çalışması, kötü hava solumak ile intihar oranlarının ne kadar yakından bağlantılı olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.
2013 yılında Çin, hava kirliliğini kontrol altına almak gibi zorlu bir görevle karşı karşıyaydı ve bu nedenle Hava Kirliliğini Önleme ve Kontrol Eylem Planını uygulamaya koydu. Endüstriyel kaynakları kontrol altına aldı, araç emisyonlarını düzenledi, ısınma sorunu için kömürden doğalgaza geçiş sürecini teşviklerde bulundu.
Bunların sonucunda ise intihar oranları ülke genelinde düşüş gösterdi. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre 2010 ve 2021 yılları arasında yıllık intihar oranı 100.000 kişide 10,88’den 5,25’e düştü.
Hong Kong Çin Üniversitesinde ekonomist olan Peng Zhang ve meslektaşları, hava kirliliğinin intihar üzerindeki etkilerini intiharla bağlantılı diğer faktörlerden ayırıp ayıramayacaklarını görmek için bazı durumlardan faydalandılar.
Araştırmacılar bunu yapmak için haftalık hava kalitesi verilerini incelediler ve termal inversiyon adı verilen, hava kirliliğini yere yakın bir yerde, yukarıdaki daha sıcak bir bant tarafından tutulan soğuk hava tabakasında hapseden meteorolojik bir fenomene odaklandılar.
Önceki araştırmalar, bu küçük parçacıkların nasıl doğrudan beyne giderek 24 saat gibi kısa bir sürede beynin kimyasını değiştirdiğini ve uzun vadede daha kötü ruh sağlığına ve yol açtığını göstermişti.
Hava kirliliği ve intiharları birbirine bağlayan bu çalışmaları temel alan Zhang ve meslektaşları, temel inversiyon olaylarından sonraki bir hafta içinde intihar oranlarında net ve ani bir artış gözlemlediler ancak bu etki 7 günden fazla sürmedi
Araştırmacılar, Çin’in havayı temizleme çabalarının sonucunda 2013 ile 2017 yılları arasında yaklaşık 46.000 intiharın önlendiğini tahmin ediyor.
Bu çalışma sadece Çin ile sınırlı olabilir ancak hava kalitesi ve intihar oranları arasında bir korelasyon olduğunu gösteriyor.
Derleyen: Davut Bulut