- Cambridge’deki Anglia Ruskin Üniversitesi ve UK Antarctic Heritage Trust, sanal gerçeklik (VR) teknolojisiyle Antarktika’yı keşfetmeyi sağlayan bir proje başlattı.
- Proje, VR başlıkları kullanarak kullanıcıların geçmişe ait Antarktika hikâyelerini deneyimlemelerini amaçlıyor ve Cambridge’deki Kutup Müzesi’nde sürükleyici bir deneyim sunuyor.
- Program, Stonington Adası’nın 3D rekonstrüksiyonu temel alınarak oluşturuldu.
Cambridge’deki iş birliği, kullanıcıların sanal gerçeklik (VR) başlıkları aracılığıyla Antarktika’yı keşfetmelerini sağlıyor. Yeni bir proje, insanların VR başlıkları kullanarak kutup kaşiflerinin ayakkabılarıyla yürümelerine olanak tanıyacak. Anglia Ruskin Üniversitesi ve Cambridge’deki UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) tarafından oluşturulan proje, modern teknolojiyi kullanarak kıtanın geçmişine ait hikâyeleri paylaşmayı amaçlıyor. Sürükleyici Antarktika deneyimi, Cambridge’deki Kutup Müzesi’nde sunuluyor.
Projenin yaratıcıları, uzak kıtanın tarihini “erişilebilir” hâle getirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. VR başlıkları, insanların güney yarım küredeki donmuş kıtanın görüntülerini ve seslerini deneyimlemelerini sağlıyor.
Program, üniversitenin StoryLab araştırma enstitüsü ile UKAHT hayır kurumu arasındaki Bilgi Transferi Ortaklığı (KTP) ve British Antarctic Survey’in katkılarıyla mümkün oldu. Proje sahipleri, Immersive Antarctica’nın teknoloji, hikâye anlatımı, arşiv kayıtları ve UKAHT verilerini harmanladığını söyledi.
Aktif bir coğrafi araştırma üssü olduğu dönemde Stonington Adası’nın 3D rekonstrüksiyonuna dayanan bir VR deneyimi oluşturuldu. İnsanlar, 1960’larda üste araştırma çalışmaları yürüten Neil Marsden’in sesiyle yönlendirilecek.
KTP projesinin akademik lideri StoryLab’den Dr. Fabrizio Galeazzi, “Bizim için en önemli kısım duygu. Ana karakterlerle birlikte hikâyenin bir parçası olmak, o duygusal deneyimi hissetmek. Sadece izlemek değil, onun bir parçası olmak ve yeniden yaratılan bu dijital dünyayla bir bağ kurmak.” dedi.
UKAHT’ın genişletilmiş gerçeklik yapımcısı Lesley Johnston, “Antarktika, uzak bir kıta olabilir ancak Dünya’nın ikliminde önemli bir rol oynuyor ve dünyayla paylaşmak istediğimiz büyük insan çabası ve bilimsel ilerleme hikâyelerini barındırıyor. Proje 30. yıl dönümü kutlamalarımızın bir parçasını oluşturuyor ve herkes için erişilebilir olmasına yardımcı oluyor. Bu sanal bir deneyim olsa da insanların Antarktika’ya ayak bastıklarını ve yanlarında bir şeyler götürdüklerini hissetmelerini sağlıyor. İşte, güç burada yatıyor.” diye ekledi.
Derleyen: Ayça Ayaz