- Tokyo Üniversitesinde yapılan bir araştırma, Batı Kuzey Pasifik Okyanusu’ndaki balık ağırlığında bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.
- Bu düşüş, sıcak suyun yiyecek kaynaklarını sınırlamasına bağlanıyor.
- Araştırma, bölgedeki balıkların 1980’lerde ve 2010’larda daha hafif olduğunu belirtiyor.
Tokyo Üniversitesinde yakın zamanda yürütülen bir araştırma, Batı Kuzey Pasifik Okyanusu’ndaki endişe verici bir eğilimi ortaya çıkardı: Sıcak suyun gıda kaynaklarını sınırlandırmasına atfedilen balık ağırlığındaki düşüş.
13 balık türünün ağırlığının ve biyokütlesinin analiz edildiği araştırmada, 1980’li ve 2010’lu yıllarda bölgedeki balıkların daha hafif olduğu kaydedildi. 1980’lerdeki ilk kilo kaybı, gıda rekabetini yoğunlaştıran Japon sardalyasındaki artışa bağlandı. Bununla birlikte, 2010’larda Japon sardalyası ve küçük istavrit popülasyonunda orta düzeyde bir artış olmasına rağmen ısınan iklimin daha fazla gıda rekabetine yol açtığı, daha serin, besin açısından zengin suyun yüzeye çıkamadığı görünüyordu.
Bu bulguların sonuçları, gelecekteki iklim değişikliği senaryoları kapsamında okyanus kaynaklarını yönetmeye çalışan balıkçılık ve politika yapıcılar için önemli. Yerel balıkçılık hâlihazırda azalan satışlar, düşük fiyatlar, iş gücü kıtlığı, değişen tüketici tercihleri ve artan maliyetler dâhil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya.
Küresel ısınma, özellikle Batı Kuzey Pasifik Okyanusu’nun son derece verimli deniz alanlarına komşu olan Japonya’nın doğu kıyısı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu bölge, 2019 yılında yakalanan ve satılan küresel balık toplamının neredeyse dörtte birini oluşturdu.
Profesör Shin-ichi Ito ve yazar Lin Zhen, Japonya Balıkçılık Ajansı ve Japonya Balıkçılık Araştırma ve Eğitim Ajansından alınan balık ağırlığı ile biyokütle verilerini analiz etti. Araştırmacılar çalışma sonucunda 1980’lerde ve 2010’larda birçok balık popülasyonunun ağırlığının azaldığını buldu. Ekip, 2010’lu yıllardaki ağırlık düşüşünü, küresel ısınmanın okyanus üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak yüzey altı katmanlarından okyanus yüzeyine besin tedarikinin azalmasına bağladı.
Çalışma, balıkçılık yöneticilerinin ve politika yapıcıların stratejilerini Japonya çevresindeki okyanuslarda değişen koşullara uyarlamalarının acil ihtiyacının altını çiziyor. İklim kaynaklı koşulların balık stokları üzerindeki artan etkisini dikkate almak ve sağlıklı bir okyanus ekosistemi ile sürdürülebilir balık popülasyonları sağlamak için proaktif önlemler almak büyük önem taşıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt