- OpenAI, Elon Musk’ın davasına, bir noktada Tesla ile birleştirerek şirketin “mutlak kontrolünü” istediğini söyleyerek yanıt verdi.
- Salı günü yayımlanan bir blog yazısında OpenAI, “Elon’un tüm iddialarını” reddetmek için harekete geçeceğini söyledi ve şirketin kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak orijinal misyonunu terk ettiğine dair açıklamasına izahat sundu.
- Musk davasında OpenAI’ın insanlığa fayda sağlamak yerine para kazanmaya odaklanan Microsoft’un “kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu” haline geldiğini iddia etti. Dava dilekçesinde, OpenAI’ın kendisinin finanse etmesine yardımcı olduğu kâr amacı gütmeyen orijinal misyonunu terk ettiği ibaresi yer alıyor.
OpenAI, Elon Musk’ın davasına, bir noktada Tesla ile birleştirerek şirketin “mutlak kontrolünü” istediğini söyleyerek yanıt verdi.
Salı günü yayımlanan bir blog yazısında OpenAI, “Elon’un tüm iddialarını” reddetmek için harekete geçeceğini söyledi ve şirketin kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak orijinal misyonunu terk ettiğine dair açıklamasına izahat sundu.
OpenAI kurucu ortakları Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba tarafından kaleme alınan yazıya göre “Misyonu ilerletmek için kâr amacı güden bir yapıyı tartışırken, Elon Tesla ile birleşmemizi istedi ya da ‘çoğunluk hissesi, ilk yönetim kurulu kontrolü ve CEO olmak’ dahil olmak üzere tam kontrol istedi. Elon ile kâr amacı gütmeyen bir şirket konusunda anlaşamadık çünkü herhangi bir kişinin OpenAI üzerinde mutlak kontrol sahibi olmasının misyonumuza aykırı olduğunu düşündük.”
Musk davasında OpenAI’ın insanlığa fayda sağlamak yerine para kazanmaya odaklanan Microsoft’un “kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu” haline geldiğini iddia etti. Dava dilekçesinde, OpenAI’ın kendisinin finanse etmesine yardımcı olduğu kâr amacı gütmeyen orijinal misyonunu terk ettiği ibaresi yer alıyor.
Musk’a göre bu bir sözleşme ihlali teşkil ediyor. Musk’ın şikâyetinde bir OpenAI “kuruluş anlaşmasından” bahsedilse de henüz resmî bir anlaşma kamuoyuna açıklanmadı ve OpenAI’ın gönderisi de böyle bir anlaşmanın var olup olmadığı sorusunu doğrudan ele almadı.
OpenAI ayrıca çalışmalarını açık kaynak kullanmama kararını da savunuyor: Yazıda yapay genel zekaya atıfta bulunularak “Elon misyonun AGI’nin açık kaynak kullanımı anlamına gelmediğini anladı” deniyor. Şirket, Sutskever’in “yapay zekayı inşa etmeye yaklaştıkça, daha az açık olmaya başlamak mantıklı olacaktır” ve “bilimi paylaşmamak tamamen sorun değil” dediği Ocak 2016 tarihli bir e-posta görüşmesini yayımladı.
Musk’ın davasında, GPT-4’ün yapay genel zekayı temsil eden “fiili bir Microsoft tescilli algoritması” olduğu gibi başka şaşırtıcı iddialar da var. OpenAI bu iddiaları bir personel notunda zaten reddetmişti ancak salı günü kamuya açık blog yazısında bunlara değinmedi.
Derleyen: Alp Eren Gümüş