- Akıllı sesli asistan sistemi COALA, yapay zekanın güvenilir kullanımına dayanıyor ve etik ilkeleri merkez alıyor.
- Bu sistem çalışanların iletişimi, eğitimi ve kontrolü gibi konularda şirketlere yardımcı olarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.
- Beş ülkeden 14 ortakla yürütülen proje, şirketlerin verileriyle tutarlı analizler yaparak bilgi akışını gerçekleştiriyor.
Akıllı sesli asistan sistemi COALA, yapay zekanın güvenilir kullanımına dayanıyor. Bu sistem, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla kişilerin çalışmalarını, eğitimlerini ve bilgi aktarımını destekleyebilir; maliyet ve zaman tasarrufu sağlayabilir. COALA Ar-Ge projesi, beş ülkeden 14 ortaktan oluşuyor. Almanya’da BIBA-Bremer Institut für Produktion und Logistik ve Bremen Üniversitesi Teknoloji ve Eğitim Enstitüsü (ITB) projeye dahil oldu.
Çalışanların ve şirketlerin şeffaflığı, yapay zekanın yönetim ve üretim süreçlerinde kullanımı etik soruları giderek daha fazla gündeme getiriyor. Yapay zeka etiği, COALA araştırma ve geliştirmesinin temel odak noktalarından biriydi. COALA proje ortakları, sistemlerinin imalat endüstrisi için Avrupa’nın ilk güvenilir dijital sesli asistanlarından biri olduğundan eminler. Proje sonuçlarını, öncelikle bilimsel veri setlerini depolamak için kullanılabilecek açık bir depo olan Zenodo’da ve AI4Europe platformu aracılığıyla Avrupa yapay zeka topluluğunda kullanıma sundular.
COALA sistemi, gizlilik odaklı açık asistan Mycroft’a dayanır. Veri analizlerini hızlı bir şekilde oluşturur ve dağıtılmış verilere dayalı olarak bireysel iş istasyonları için bilgi sağlar. Ayrıca kullanıcıların asistanın kararlarını ve tahminlerini daha iyi anlamalarını sağlayan açıklayıcı yazılım WHY motoru tarafından desteklenir. Bu iyileştirmeler, kullanıcı dostu bir deneyim sunar ve şirketlerin veri tabanlı kararlar almasını kolaylaştırır.
Projenin bir diğer önemli ayağı da sesli asistanın mesleki eğitimde başarılı bir şekilde uygulanması. ITB tarafından geliştirilen didaktik bir konseptli iş başında eğitim asistanı, yeni personelin işe başlama sürelerini kısaltıyor ve örtük bilgi transferini destekliyor. Kullanıcı tanımlı bir diyalog modeli ve bilişsel danışman hizmeti, çalışanın mevcut bilgi düzeyini değerlendiriyor. Örneğin, bir makineyi hazırlama ve çalıştırma konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Bu yaklaşım, iş yerinde eğitimin etkinliğini artırırken iş süreçlerinde verimliliği de destekliyor.
Ekip, tekstil, kimya ve beyaz eşya endüstrilerinden üç örnek kullanım durumunu araştırdı ve geliştirdi. Bu çalışma, üretim sitelerinde ve proje ortakları Fratelli Piacenza (İtalya), Diversey Netherlands Production (Hollanda) ve Whirlpool Management EMEA’dan (İtalya) elde edilen verilerle desteklendi. Ayrıca geniş yelpazedeki yetenekli işçiler için eğitim programları sunan Biella Tekstil Akademisi (İtalya) de bu sürece dahil edildi.
COALA, makineler ve sistemler üzerindeki eğitim sürelerini basitleştirmeye, hızlandırmaya ve kalite sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Whirlpool’daki saha testine dayanan tahminlere göre COALA desteği ile tespit edilen kusurlar %50’den fazla oranda azaltılabilir. Tesis başına daha az sayıda görüşme ve son müşterilere yapılan daha az sayıda servis çağrısı nedeniyle şirket, COALA ile bu alandaki organizasyonel maliyetlerde de %20’lik bir tasarruf elde edebildi.
Buna ek olarak CittaStudi’de (Tekstil Akademisi) yapılan değerlendirmeler, COALA’nın görev performansında %42 oranında önemli bir iyileşme olduğunu gösterdi. Proje ortağı Diversey’de kullanılan COALA asistanı, saha testleri ve değerlendirmelere göre örtük bilginin aktarımında en yüksek değeri elde etti. Bunu problemleri işlemek için gereken sürede %30’luk, eğitim süresinde ise %50’lik bir iyileşme görüldü.
Derleyen: Esin Özcan