- NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan gözlemler, TOI-270 d adlı uzak bir gezegenin tamamen derin bir su okyanusuyla kaplı olabileceğini ortaya koydu.
- TOI-270 d olarak bilinen gezegen, Dünya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve yaklaşık 70 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
- Gezegenin atmosferindeki su buharı, metan ve karbondioksit yüzeyinin su dünyası olabileceğini düşündürüyor ancak yüksek sıcaklıklar gezegenin yaşanabilirliği konusunda şüpheleri artırıyor.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanan astronomlar, tamamen derin su okyanusuyla kaplanmış olabilecek uzak bir ötegezegen gözlemledi. Bu keşif, Dünya’nın ötesinde yaşanabilir koşullar arayışını ilerletebilecek bir keşif.
TOI-270 d olarak bilinen gezegen, Dünya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve yaklaşık 70 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun gözlemleri atmosferinde su buharı, metan ve karbondioksiti ortaya çıkardı ve bu da hidrojen açısından zengin bir atmosfere sahip bir su dünyası senaryosunu akla getirdi ancak gezegendeki 100 santigrat dereceyi aşan yüksek sıcaklıklar, yaşanabilirlik konusundaki şüpheleri uyandırıyor.
Cambridge Üniversitesinden araştırma ekibi, su dünyası teorisini desteklerken başka bir Kanadalı ekip buna karşı çıkıyor. TOI-270 d’nin sıvı su için fazla sıcak olacağını, muhtemelen 4.000 santigrat dereceye ulaşacağını ve bunun yerine yoğun hidrojen ile su buharı atmosferiyle kaplı kayalık bir yüzeye sahip olacağını öne sürüyorlar.
Tartışmaya rağmen bu gözlemler James Webb Uzay Teleskobu’nun Güneş sistemimizin ötesindeki gezegenlere dair sağladığı dikkate değer içgörüleri vurguluyor. Astronomlar, dış gezegen atmosferlerinden süzülen yıldız ışığını analiz ederek kimyasal bileşimi ve yüzey koşullarını belirleyebiliyor ve yaşam potansiyeli hakkında ipuçları sağlayabiliyor.
TOI-270 d’nin potansiyel okyanusu, atmosferinde amonyak bulunmamasından anlaşılıyor. Bu da bir su okyanusunun üzerinde hidrojen açısından zengin bir atmosferin bulunduğunu akla getiriyor ancak gelgit kilitlenmesi ve yüksek atmosferik basınç gibi aşırı koşullar TOI-270 d’yi Dünya’dan çok farklı kılıyor.
Montreal Üniversitesinden Prof. Björn Benneke, yüksek sıcaklıklar ve atmosferdeki aşırı su buharı nedeniyle su okyanusunun mümkün olup olmadığını sorguluyor.
Her iki araştırma ekibi de atmosferde, Dünya’daki biyolojik süreçlerle bağlantılı bir molekül olan karbon disülfit tespit etti ancak varlığı kesin olarak hayata işaret etmiyor. Su buharının bolluğunu doğrulamak ve gezegenin yaşama ev sahipliği yapma potansiyelini açıklığa kavuşturmak için daha fazla gözlem yapılması gerekiyor.
Derleyen: Eliz Canyurt