- İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, yaşanan şiddetli fırtınanın ardından GPS sinyallerinin hava durumu tahminlerinde kullanılabileceğini keşfetti.
- Şiddetli hava olayları sırasında GPS sinyal-gürültü oranının düştüğü gözlemlendi.
- Araştırmacılar, GPS ağının yoğunlaşması ile sağlıklı hava durumu tespitini ve daha güvenli hava yolu trafiğini mümkün kılmak istiyorlar.
ETH Zürih’ten uzay jeodezisi profesörü Benedikt Soja ve ekibi, GPS sinyallerinin fırtına gibi şiddetli hava olaylarını tahmin etmek için kullanılabileceğini ispatladılar.
13 Temmuz 2021 gecesi Zürih’i esir alan yoğun fırtına, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Hönggerberg kampüsünde bulunan GPS verilerinde kesintiye sebep oldu. Aynı gün içinde diğer istasyonlardan gelen kesinti haberleri araştırmacıları harekete geçirdi. GPS istasyonlarındaki tam veri analizi, fırtınanın uydu sinyallerinin gücünü gösteren sinyal-gürültü oranına etki ettiği sonucunu vardı. Yüksek oranlı, kaliteli sinyallerin fırtına sırasında düştüğü ve fırtınanın ardından normal oranına döndüğü belirlendi. Araştırmacılar bulgularının kesinliğini kanıtlamak için çıktılarını Berne Üniversitesi radar verileri ile karşılaştırdılar.
Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bu çalışma ile GPS’in hava koşullarından bağımsız olduğu varsayımı ortadan kalktı. GPS istasyonlarının bu tür bozulmaları algılayabilecek kadar hassas olduğu anlaşıldı. Yağmur veya dolu olaylarının sinyal-gürültü oranını değiştirme sebebi ise henüz net değil ve araştırılıyor.
Fırtınaların tespiti için ölçüm istasyonları ağının birbirine yakın olması ve GPS sinyallerinin doğrudan ölçüm istasyonu üzerinden geçmesi gerekiyor. Yoğun istasyon ağı sayesinde fırtınaların hangi yöne ve ne kadar hızla hareket ettiği belirlenebilecek.
Çalışma, uydu navigasyon verilerinin meteorolojide kullanımı için yeni olanaklar sağlıyor. Yağışların da hava sıcaklığı gibi kolayca öngörülebilen bir parametre olmasını hedefliyor. Bunun yanında güvenli hava trafiği için de kullanılacağı düşünülüyor. Bilim insanları yöntemi geliştirmeyi ve Avrupa ile tüm dünyada uygulamayı hedefliyor. Derleyen: Esame Ayşe Atalay