- Geçtiğimiz South-by-Southwest Film Festivali’nde çok konuşulan Bağımsız korku filmi Late Night With The Devil, yapay zeka kullanımı sebebiyle sosyal medyada eleştirildi ve bazı isimler film hakkında boykot çağrısında bulundu.
- Dün ABD sinemalarında tekrar vizyona giren filmin yardımcı yönetmeni, yapay zekayla oluşturulmuş hareketsiz görsellerin sadece 3 sahnede denendiğini söyledi.
- Bazı kişiler de bağımsız filmlerin sinemalar ve büyük stüdyolar tarafından halihazırda desteklenmediğine dikkat çekerek boykottan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Karakter oyuncusu David Dastmalchian’ın canlı yayında şeytanın vücut bulmuş haliyle iletişim kurmaya çalışan bir talk show sunucusunu canlandırdığı yeni retro bağımsız korku filmi Late Night With the Devil, geçen yılki South-by-Southwest (SXSW) Film Festivali’nden çıkan en çok konuşulan projelerden biriydi. Film, dün itibarıyla ABD sinemalarında tekrar gösterime giridi.
Film ve filmin yardımcı yönetmenleri Cameron ve Colin Cairnes kardeşler sosyal platformlarda, filmde yapay zeka tarafından üretilen görüntülerin kullanılması nedeniyle eleştiriliyor.
X, Reddit ve film inceleme sitesi Letterboxd’daki bazı izleyiciler filmdeki yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerden memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. İzleyiciler yapay zeka yerine film yapımcılarının daha geleneksel teknolojiler kullanmaları ya da bir sanatçıyla anlaşmaları gerektiğine inanıyorlar ve yapay zeka kullanımını “iç karartıcı” olarak nitelendirerek bunun kalplerini kırdığını söylüyorlar.
Yapay zeka eleştirmeni ve görsel sanatçı Karla Ortiz de dahil olmak üzere bazı isimler, Midjourney ve Stability AI gibi yapay zeka sanat jeneratörlerine karşı film yapımcıları ve dağıtımcılarının yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri daha geleneksel, insan yapımı sanatla değiştirmeyi düşünmelerini önerdi.
Late Night With the Devil’ın yardımcı yönetmeni Cairnes Variety’ye yapay zekanın filmde sadece “üç kısa ara film” için kullanıldığını söyledi ve şu açıklamayı yaptı: “Bu filme her zaman hayal ettiğimiz 70’ler estetiğini kazandırmak için yorulmadan çalışan muhteşem grafik ve prodüksiyon tasarım ekibimizle birlikte, daha sonra düzenlediğimiz ve nihayetinde filmde çok kısa ara reklamlar olarak görünen üç hareketsiz görüntü için yapay zekayı denedik. Böylesine yetenekli ve tutkulu bir oyuncu kadrosuna, ekibe ve yapım ekibine sahip olduğumuz ve bu filmi hayata geçirmek için ellerinden gelenin fazlasını yaptıkları için kendimizi son derece şanslı hissediyoruz. Bu hafta sonu herkesin kendi gözleriyle görmesi için sabırsızlanıyoruz.”
Bununla birlikte, bazı sosyal medya kullanıcıları Hollywood’a ve bağımsız film yaratıcılarına yapay zeka tarafından üretilen grafiklerin, minimal bile olsa sanat formunda hoş karşılanmadığı mesajını vermek için dün tekrar vizyona giren filmi boykot etme çağrısında bulundu.
Bazı film yapımcıları ve sinemaseverler boykota karşı çıkarak, büyük film stüdyolarının yeni projelere yeşil ışık yakma konusunda on yıllardır olmadığı kadar riskten kaçındıkları ve seçici davrandıkları bir dönemde bağımsız film yapımcılarının izleyicilerden alabilecekleri her türlü desteğe ihtiyaçları olduğunu ve boykotun filme olan ilgiyi artırmaktan başka bir işe yaramayacağını belirttiler.
Yapay zeka; ana akım Hollywood, müzik, eğlence ve daha genel olarak sanat dünyasında yayılmaya devam ederken bu tartışma ilginç bir parlama noktası oluşturuyor. Film ve TV prodüksiyonunda yapay zekanın kullanımı, geçen yıl Hollywood stüdyolarına karşı oyuncuların ve yazarların grevi sırasında en büyük anlaşmazlık noktalarından biriydi ve sonuçta stüdyoların yapay zeka kullanımını zorunlu kılamayacağını ve yapımlarda kullanılan herhangi bir yapay zekanın yönetmenlerin ve yaratıcıların takdirine bağlı olması gerektiğini belirten yeni sözleşme anlaşmalarıyla çözülmüştü. Ancak bu yeni olayda yapay zeka kullanımı kamuoyunun tepkisine yol açtı.
Derleyen: Esin Özcan