- Son araştırmalara göre son 100 yılda doğan Z ve Alfa kuşaklarının beyinleri önceki nesillere göre daha büyük ancak yapılan araştırmalar, bu kuşakların önceki kuşaklara göre daha düşük IQ’ya sahip olduğunu gösteriyor.
- Beyin büyüklüğündeki artışın nedeninin dış etkenler olabileceği düşünülüyor ve bu durum yaşa bağlı demans riskini azaltabiliyor.
- Genç kuşaklardaki IQ puanlarının azalması, telefon ve internete aşırı bağımlılığa bağlanıyor.
Araştırmalara göre Z ve Alfa kuşağı, 100 yıl önce doğan insanlara göre daha büyük beyinlere sahip olmalarına rağmen önceki kuşaklar arasında en düşük IQ puanlarına sahip. UC Davis Health’teki araştırmacılar, Sessiz Nesil ile karşılaştırıldığında X Kuşağı arasında beyin boyutlarında yüzde 6,6’lık bir artış buldu. Bu büyümeyi ise sağlık, sosyal, kültürel ve eğitimsel etkiler gibi dış faktörlere bağlandı.
75 yıllık bir çalışma, 1970’lerde doğan insanların beyin boyutunda 1930’larda doğanlara kıyasla yüzde 6,6’lık tutarlı bir büyüme olduğunu gösterdi. Yüksek öğrenim ve gelişmiş tıbbi bakım gibi faktörler bu eğilimi açıklayabiliyor. Artan beyin boyutu, genç nesillerde demans riskinin azalmasına katkıda bulunuyor.
Bununla beraber yapılan son araştırmalar ise aşırı telefon ve internet kullanımına bağlı olarak genç nesiller arasında IQ puanlarında düşüş olduğunu gösteriyor. Raporlar artan beyin boyutunun zekayla ilişkili olmadığını gösteriyor. Sinir bilimciler, fazladan beyin kütlesinin çoğunlukla zekayı geliştirmek yerine daha fazla yaşam boyu anıların depolanmasına yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Beyin büyüklüğündeki artışa rağmen Z ve Alfa kuşağının IQ’ları çeşitli ülkelerde en az iki puan düştü. Olası nedenler arasında Kovid-19 salgını sırasında yüz yüze öğrenmede aksamalar ve artan sosyal medya kullanımı yer alıyor. Bu durum, artan beyin boyutunun gelişmiş bilişsel yeteneklere yol açtığı fikrine meydan okuyor ve yeni nesillerdeki bilişsel gelişimle ilgili soruları gündeme getiriyor.
Derleyen: Eliz Canyurt