- Bir grup araştırmacı, 1980 ile 2020 arasında yayımlanmış 12,000 İngilizce rap, country, pop, R&B ve rock şarkısının sözlerini inceledi.
- Çalışmada, şarkı sözlerinin zamanla daha basit ve anlaşılır hâle geldiği, kelime çeşitliliğinin azaldığı ve özellikle rap ve rock şarkılarında üç veya daha fazla heceli kelimelerin kullanımının arttığı bulundu.
- Ayrıca, şarkıların duygusal ve kişisel içeriklerinin zamanla arttığı gözlemlendi.
Eva Zangerle ve meslektaşları, 1980 ile 2020 yılları arasında piyasaya sürülen rap, country, pop, R&B ve rock dâhil olmak üzere çeşitli türlerde 12.000 İngilizce şarkının kapsamlı bir analizini gerçekleştirdi. Ayrıca araştırmacılar zaman içinde şarkı sözlerinde birçok ilgi çekici trend de keşfetti.
Genel olarak rap ve rock şarkılarında kullanılan kelime çeşitliliğinin azalmasıyla birlikte şarkı sözleri daha basit ve anlaşılır hâle geldi. Bununla birlikte, 1980’den bu yana rap şarkılarında üç veya daha fazla heceli kelimelerin sayısı arttı. Bu, rap’te daha uzun kelimelerin daha yaygın olmasına rağmen genel olarak şarkı sözlerinin türler arasında daha fazla tekrarlanmaya başladığını ve bunun da dilin basitleşmesine yol açtığını gösteriyor.
Araştırmacılar ayrıca zamanla daha duygusal ve kişisel şarkı sözlerine doğru bir eğilim olduğunu da belirtti. Rap şarkılarında olumlu ve olumsuz duygusal sözler artarken R&B, pop ve country şarkılarında da olumsuz duygusal sözlerde artış görüldü. Tüm türlerde ise öfkeyle ilgili kelimelerin kullanımında bir artış görülüyor.
Şarkı sözlerinin çevrim içi platform Genius’taki alımının daha ileri analizi, ilginç kalıpları ortaya çıkardı. Eski rock şarkılarının yenilerine göre daha fazla izlenme eğiliminde olması, rock dinleyicilerinin eski şarkıların sözlerini tercih ettiğini gösterdi. Buna karşılık, yeni country şarkıları eski şarkılardan daha fazla izleniyor. Bu da country dinleyicilerinin yeni çıkan şarkı sözlerini tercih ettiğini gösteriyor.
Bu bulgular, müziğin son kırk yılda geçirdiği evrime ışık tutuyor. Farklı türler arasında lirik karmaşıklık, duygusal içerik ve dinleyici tercihlerindeki değişiklikleri vurguluyor.
Derleyen: Eliz Canyurt