- Yüksek sıcaklık değerleri ve sülfürik asitten oluşan bulutları Venüs’te yaşamı imkânsız kılıyordu. Bilim insanları gezegenden daha soğuk olan bulutlarda yaşam şansı keşfetti.
- Yapılan deneyde Venüs bulutlarına benzer bir çözelti kullanıldı ve sülfürik asidin her zaman agresif, insan düşmanı bir madde olmadığı kanıtlandı.
- 2025 Ocak ayında Venüs’e gönderilecek Photon uzay aracı bulutları inceleyecek ve Venüs atmosferine tek cihazlı sonda bırakacak.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün son çalışması ile Venüs bulutlarının yaşam için gerekli karmaşık kimyasalları destekleyebileceği fikri güçlendi.
Dünya’nın ikizi Venüs, metalleri eriten yüksek sıcaklık değerlerine sahip. Venüs’ün gökyüzünde, dişleri aşındıran ve gözleri tahriş eden sülfürik asit isimli kanserojen maddeden oluşan bulutlar süzülüyor. Bu nedenle kayalık gezegen canlı organizma yaşamına uygun görülmese de bilim insanları çalışmalarına devam ediyordu. Daha önce gezegen atmosferinde yaşamın imzası kabul edilen fosfin molekülünün tespit edilmesi ve karmaşık moleküllerin sülfürik asitte stabil kalması araştırma motivasyonunu artırmıştı. 18 Mart’ta Astrobiology dergisinde yayımlanan son makale, gezegen yüzeyinden daha soğuk olan zehirli bulutlarda bazı yaşam formlarının bulunabileceği görüşünü destekledi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde astrofizik ve gezegen bilimi alanında araştırmalar yapan Sara Seager ve ekibi, deneylerinde Venüs bulutlarındaki ortamı taklit etmeye çalıştı. Dünya’daki tüm yaşam formları için gerekli molekülleri taşıyan biyojenik amino asitler, suyla karıştırılmış sülfürik asit şişelerinde bekletildi. Ekip dört hafta boyunca amino asitlerin yapısını analiz etti. 19 molekülün moleküler omurgasının yüksek asitlere rağmen bozulmadığı tespit edildi. Makalenin ortak yazarı Janusz Petkowski, konsantre sülfürik asidin tüm maddeleri parçalayan agresif bir çözücü olduğu bilgisinin her zaman doğru olmadığını bildirdi.
Çalışmada, Venüs bulutlarındaki sülfürik asit konsantrasyonuna benzer çözeltiler kullanıldı. Venüs bulutlarının bu yaşam dostu moleküllerden en az birkaçına ev sahipliği yapabileceği öne sürülüyor.
Bilim insanları çalışma sonuçlarına dayanarak Venüs’te yaşam şansı olabileceğinden bahsediyor. Venüs’teki olası yaşam formlarının Dünya’daki yaşam formlarından çok farklı olacağını öngörülüyor.
Araştırmada test edilen 9 amino asidin meteroitlerde de bulunduğu kaydedildi. Bu moleküllerin meteor çarpmaları sonucu Venüs’e ulaştığı tahmin ediliyor.
Özel sektör tarafından finanse edilen ve 2025 Ocak ayında gerçekleşmesi planlanan Venüs’e yapılacak keşif gezisinde bulutların incelenmesi odak noktası olacak. Venüs’te Yaşam Buluşu isimli deneyde Photon uzay aracı kullanılacak. Venüs’ün yaşam potansiyelini keşfetmeyi amaçlayan görevde, gezegenin atmosferine tek cihazlı küçük bir sonda bırakılacak.
Bilim insanları Venüs bulut kimyasının dağınık olduğunu belirtiyor. Ekip gelecekteki deneylerinde Venüs atmosferindeki az miktardaki gaz karışımlarını incelemeyi planlıyor.
Derleyen: Esame Ayşe Atalay