- GeçtiÄŸimiz günlerde yayımlanan 44 ülkeyi kapsayan DSÖ Avrupa raporuna göre 11 ila 15 yaÅŸ arası çocukların yaklaşık %16’sı siber zorbalığa maruz kalıyor ve bu oran dört yıl önce %13’tü.
- “Okul Çağındaki Çocuklarda SaÄŸlık Davranışları” baÅŸlıklı araÅŸtırmaya göre erkek çocukların yüzde 15’i ve kızların yüzde 16’sı son aylarda en az bir kez siber zorbalığa maruz kaldıklarını bildirdi.
- BM ajansı, salgının ergenlerin birbirlerine karşı davranış biçimlerini değiştirdiğini kaydetti.
GeçtiÄŸimiz günlerde yayımlanan 44 ülkeyi kapsayan DSÖ Avrupa raporuna göre 11 ila 15 yaÅŸ arası çocukların yaklaşık %16’sı siber zorbalığa maruz kaldı ve bu oran dört yıl önce %13’tü. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge yaptığı açıklamada, “Bu rapor, ne zaman ve nerede olursa olsun zorbalık ve ÅŸiddete karşı mücadele etmemiz gerektiÄŸiyle ilgili hepimiz için bir uyandırma çaÄŸrısıdır.” dedi.
“Okul Çağındaki Çocuklarda SaÄŸlık Davranışları” baÅŸlıklı araÅŸtırmaya göre erkek çocukların yüzde 15’i ve kızların yüzde 16’sı son aylarda en az bir kez siber zorbalığa maruz kaldıklarını bildirdi. BM ajansı, salgının ergenlerin birbirlerine karşı davranış biçimlerini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini kaydetti.
Raporda, “Akran ÅŸiddetinin sanal biçimleri, karantina zamanlarında gençlerin dünyalarının giderek sanal hale geldiÄŸi Kovid-19 salgınının baÅŸlangıcından bu yana özellikle önem kazandı.” denildi. DiÄŸer zorbalıklar sadece hafif bir artışla büyük ölçüde sabit kaldı. Kız ve erkek çocukların %11’i, dört yıl önce %10’a kıyasla, son birkaç ayda ayda en az iki ya da üç kez okulda zorbalığa maruz kaldıklarını bildirdi.
Altı saat ekran süresi belirlendi
Dünya SaÄŸlık Örgütü ayrıntılı veri saÄŸlamadan yaptığı açıklamada, siber zorbalığın en yüksek seviyelerinin Bulgaristan, Litvanya, Moldova ve Polonya’da erkek çocuklar tarafından yaÅŸandığını, en düşük seviyelerin ise İspanya’da rapor edildiÄŸini söyledi.
Kluge, “Gençlerin her gün altı saate kadar çevrimiçi vakit geçirdiÄŸi göz önüne alındığında, zorbalık ve ÅŸiddet oranlarındaki küçük deÄŸiÅŸiklikler bile binlerce kiÅŸinin saÄŸlığı ve refahı üzerinde derin etkiler yaratabilir.” dedi. Raporda, 2018’e göre yüzde üç puanlık bir artışla sekiz ergenden birinin baÅŸkalarına siber zorbalık yaptığını itiraf ettiÄŸi belirtildi.
Bu arada fiziksel kavgaya katılan ergenlerin sayısı dört yıllık dönemde %10’da sabit kaldı. Bu sabitlik erkeklerde %14 ve kızlarda %6 sonucunu verdi. AraÅŸtırma Avrupa, Orta Asya ve Kanada’daki 44 ülkeden 279.000 çocuk ve ergenin verilerine dayanıyordu. ÇoÄŸu yerde siber zorbalık, çocuklar erkeklerde 11, kızlarda ise 13 yaşındayken zirveye ulaÅŸtı.
Raporda ebeveynlerin sosyoekonomik durumunun çocukların davranışlarında çok az fark yarattığı ortaya çıktı. Ancak Kanada, daha az avantajlı gençlerin zorbalığa maruz kalma olasılığının daha yüksek olduÄŸu bir istisnaydı. Orada, %20’lik en az varlıklı ailelere ait kızların %27’si okulda zorbalığa maruz kaldıklarını söylerken en varlıklı %20’lik ailelerde kızların %21’i okulda zorbalığa maruz kaldıklarını söyledi.
Sorunun yaygın olduÄŸuna dikkat çekilen raporda, farkındalığın artırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çaÄŸrısında bulunuldu. “Akran ÅŸiddetinin farklı biçimlerinin izlenmesine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.” dedi.
Raporda ÅŸu sonuca varıldı: “Sosyal medya platformlarını siber zorbalığa maruz kalmayı sınırlandıracak ÅŸekilde düzenlerken gençleri, aileleri ve okulları siber zorbalığın türleri ve sonuçları konusunda eÄŸitmeye de acil bir ihtiyaç var.”
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel