- OpenAI ve Meta, problem çözme yeteneğine sahip, plan yapabilen ve akıl yürütebilen yapay zeka modellerini kullanıma sunmaya hazırlanıyor.
- Yeni modellerin bilgiyi akılda tutması sağlanacak ve hata yapması engellenecek. Akıl yürütme özelliklerinin yapay zeka asistanlarına yüklenmesi ile sohbet robotları olası cevapları düşünecek ve plan yapacak.
- Meta, Llama 3 ile güçlendirilmiş yapay zeka asistanını WhatsApp ve Ray-Ban gözlüklere entegre etmeyi hedefliyor.
OpenAI ve Meta’nın problem çözmeye yardımcı olabilecek, daha karmaşık görevleri üstlenebilecek gelişmiş yapay zeka modellerini piyasaya sürmeye hazırlandığı bildirildi.
Teknoloji şirketleri, insan çıktısından ayırt edilemeyecek kalitede cümleler ve görüntüler üretebilen yazılımlar üretmek için adeta yarışıyor.
Financial Times’ın haberine göre muhakeme ve planlama yeteneğine sahip olması beklenen modellerin ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda kesin bir tarih yok. Rapora göre Microsoft destekli OpenAI’ın, muhtemelen, GPT-5 olarak adlandırılacak yapay zeka modeli yakında tanıtılacak. Meta’nın Llama 3 modeli ise önümüzdeki haftalarda piyasada yerini alacak. Llama 3 ile yapay zeka asistanının daha güçlü bir versiyonunun WhatsApp’a ve artırılmış gerçeklik özelliği bulunan Ray-Ban gözlüklere entegre edilmesi hedefleniyor. Ray-Ban gözlüklerle, örneğin bozuk bir kahve makinesine bakarken yapay zeka asistanının makinenin nasıl tamir edileceğini açıklaması planlanıyor. GPT-5 planları henüz açıklanmadı.
Meta’nın yapay zeka araştırmalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Joelle Pineau, verdiği demeçte modellerin sadece konuşmasını değil, akıl yürütmesini, plan yapmasını ve hafıza sahibi olmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Modellerin bilgiyi akılda tutmakta zorlanıp hata yapmasının engelleneceğini bildirdi. Ayrıca akıl yürütme özellikleri ile yapay zekanın düşünmeden, birbiri ardına cümleler sıralamasının önüne geçilecek, yapay zeka olası yanıtları düşünecek. OpenAI’ın işletme müdürü Brad Lightcap ise modellerin zamanla daha karışık ve uzun görevlere doğru yol alacağını ve bu görevleri daha sofistike şekilde üstlenebilen bir yapay zeka modeli oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Her iki modelin de heyecanla beklenen, insan benzeri ve hatta insanüstü bir bilişe sahip olan yapay genel zekaya (AGI) ulaşma yolunda önemli adımlar olacağı düşünülüyor. Bu gelişme, şirketler için trilyonlar vaat ediyor. Eski Meta yöneticisi ve sanal gerçeklik vizyoneri John Carmack, şubat ayında konuyla ilgili verdiği röportajda AGI’nin 2030’lara kadar trilyon dolarlık bir endüstri haline geleceğini iddia etmişti.
Geçtiğimiz yaz Microsoft’taki araştırmacılar, o sırada piyasaya yeni sürülmüş olan olan GPT-4’ün AGI kıvılcımları taşıdığını iddia etmişti. CEO Sam Altman da şirketin uzun zamandır AGI üzerinde çalıştığını doğrulamıştı. Meta CEO’su Mark Zuckerberg de AGI yaratmanın pahalı yapay zeka hamlesinin arkasındaki itici güç olduğundan bahsetmişti. Bazı araştırmacılar, yeni çalışmalara rağmen, AGI ipuçlarının yanılsamalardan ibaret olduğunu düşünüyor.
Derleyen: Esame Ayşe Atalay