Yapay zekalar insana ihtiyacı bitirecek, yapay zekalar durmak bilmiyor, yapay zekalar insan zekasını geçecek, yapay zekalar seni yiyecek, yapay zekalar seni bitirecek! Hadi biraz sakin olalım…
Yapay zeka her geçen gün biraz daha gelişirken yapay zekanın bunlar gibi insanlığa dokunan karşılaştırmaları şüphesiz ürkütücü bir hâl almaya başladı. Yapay zekalar her ne kadar halk arasında bu kadar ürkütücü hâle getirilse de durum tam olarak böyle değil.
Günümüzde birçok insan yapay zeka gerçekten “bizi bitirebilir mi” bilmek ister. Bu yazıda yapay zekanın ne olup ne olmadığı, insanlarla kıyaslandığında ne yönden üstün ne yönden altta olduğunu derledik.
Yapay zeka bizden ne açıdan üstün?
İnsanlar yorulur, sıkılır, bir işi yapmak istemeyebilir; insanların bir sınırı vardır. Ancak yapay zekada bu sınırı pek göremeyiz. Bizler uyuruz o çalışır, yemek molası veririz o çalışır, sosyal aktivitelere zaman ayırırız o çalışır.
Kısaca yapay zekanın bizden en önemli üstünlüğü dur durak bilmemesidir. Kendini sınırsız geliştirmesi, farklı sektörlerde etki alanını sürekli genişletmesi de bundan gelir.
Peki biz ne açıdan üstünüz?
Yapay zeka sınırsız çalışabilir, durmayabilir ancak durup düşünebilir mi? Evrenin yaratılış amacını, üreticisinin kendini neden yaptığını, ruhun varlığını sorgulayabilir mi? Cevap oldukça basit, kesinlikle hayır.
Yapay zeka, bizim aksimize ona ne verilirse onu bilir; kendi doğruları yanlışları yoktur. Sınırsız çalışabilir ancak üreticisinin ona çizdiği sınırlar dışına çıkamaz. Düşünemez, sıfırdan üretemez.
Yapay zeka insan zekasını geçebilir mi?
Bu soru bir evet–hayır sorusundan çok daha fazlası. Yapay zekanın insan zekasını geçip geçemeyeceğini konuşmadan önce zeka kavramını tanımamız lazım.
İnsan zekası, evet veya hayırdan çok daha fazlasını hak eder. Sözel, sosyal, doğasal, sayısal, kinestetik, müziksel, içsel ve uzamsal zeka olarak sekiz çeşidi bulunan insan zekası, bugüne kadar sormuş sorgulamış, üretmiş, yapay bir zekayı dahi ortaya çıkarmıştır.
Bunca çeşide ayrılan kompleks insan zekasının yapay zekayla karşılaştırılması bile bir hatadır aslında. Çünkü yapay zeka temelde sayısal zekadan ibarettir, sayısal açıdan insanı geçebilir, daha hızlı işlem yapabilir, öğrenebilir ancak bilinçten yoksun bu zeka doğal insan zekasıyla tüm açılardan yarışamaz. Kısacası, yapay zeka ile insan zekası aynı yarışmanın yarışçıları bile değildir.
Yapay zeka bir gün beni geçebilir mi?
Yapay zeka günden güne gelişirken bu durum tabii ki gelecekte mümkün olabilir. Ancak bugün için konuşacak olursak bilinçsiz bir şekilde sadece elindekini işleyen bu yapay geliştirilmiş zekanın bir insanı geçmesi aslında o insanın elindedir.
Eğer ki yaratılışımıza yaraşmaz bir şekilde düşünmez, sorgulamaz, tüm yaratıcılığımızla üretmezsek o gün bu makine parçaları bizi geçebilir. Ancak düşünür, zihnimizi aşar ve kendimizi bir ileri noktaya taşımaya devam edersek bu bilinçsiz zekaların bizden daha üstün olması pek mümkün değildir.
Derleyen: Ömer Kağan Selen