- Vikinglerin Gotland adasında bulunan kafatasları üzerinde yapılan araştırmalar, üç yetişkin kadına ait kafataslarında “oblong” bir şekil elde etmek için kafatası modifikasyonu yapıldığını ortaya koydu.
- Bu modifikasyon, muhtemelen bebeklik dönemlerinde yapılmış olup Viking kültüründe daha önce kaydedilmemiş bir uygulama.
- Araştırmacılar, bu keşfin Viking topluluklarının farklı medeniyetlerle etkileşimini anlamada yeni bir perspektif sunduğunu düşünüyor.
Vikinglerin, Maya ve Zappo Zap halkı gibi diğer kültürlere benzer şekilde bir statü veya korkutma biçimi olarak kafatası modifikasyonunu uyguladıkları ortaya çıktı.
Baltık Denizi’ndeki Gotland adasında yakın zamanda yapılan bir keşif, daha önce Viking kültürüyle ilişkilendirilmemiş bir uygulama olan kafataslarını kasıtlı olarak uzatan üç Viking kadınını ortaya çıkardı. Matthias Toplak ve Lukas Kerk liderliğindeki araştırmacılar, bulgularını Güncel İsveç Arkeolojisi’nde yayımladı ve bu uygulamanın muhtemelen ticari seyahatler sırasında benimsendiğini öne sürdü.
Dünya çapında çeşitli kültürlerde görülen ve bugün hâlâ bazı izole gruplarda uygulanan kraniyal modifikasyon, kafatasının yeniden şekillendirilmesini içeriyor. Bu işlem genellikle kemikler hâlâ şekillendirilebilir durumdayken bebeğin kafasının etrafına bandaj sarılarak gerçekleştiriliyor.
İnsanlar, bebek kafalarına bandajlar kullanarak kafataslarını yeniden şekillendirebiliyor.
Bulunan Viking kadınlarının incelenen uzun kafatasları, muhtemelen benzer tekniklerin bir sonucu. Pediatrik Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Jesse Goldstein, şekilsiz bebek kafataslarını düzeltmeye yönelik modern uygulamaların tarihsel tekniklerden farklı olmadığını ancak daha agresif yöntemlerin beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor.
Araştırmanın yayımcılarından olan Matthias Toplak, kafatası şekillerinin statü ve çekicilikle ilgili olduğunu düşünüyor. Toplak, “Deforme olmuş kafataslarının belirli bir güzellik idealini sembolize etmeyi mi elit bir grubun üyeliğini mi yoksa belirli bir sosyal grubun üyeliğini mi ifade etmeyi amaçladığı hâlâ tam olarak belli değil. Ama tüm bu yönlerin bir araya gelmesi ve deforme olmuş kafataslarının seçkinlerin ifadesi olması dolayısıyla statü ve kaçınılmaz olarak çekiciliğe işaret etmesi mümkün.” diye yazıyor.
Bu uzun kafataslarının Viking kadınları arasındaki öneminin, kraliyet statüsünün bir işareti olmaktan çok, geniş kapsamlı ticari bağlantıların ve ticari başarının sembolü olduğu düşünülüyor. Bu kafataslarının güzellik idealini mi yoksa elit bir gruba üyeliği mi simgelediği belli değil ancak bu kadınları şüphesiz akranlarından ayırıyor. Bu da onların çeşitli kültürlerle etkileşimini gösteriyor.
Bu uzun kafataslarının keşfi, Vikinglerin diğer medeniyetlerle olan etkileşimlerine yeni bir ışık tutuyor. Keşif, karmaşık sosyal dinamikler ile kültürel uygulamaların paylaşılma ve uyarlanma yollarını vurguluyor.
Derleyen: Eliz Canyurt