- Geçtiğimiz yıl Çin tarafından mart aylarında icat edilen ve kasım ortalarında tanıtılan görünmezlik pelerininden sonra Kickstarter’da İngiliz girişimciler görünmezlik pelerini 2.0 adlı ürünü duyurdu ve seri üretim için destek istemeye başladı.
- Görünmezlik Kalkanı 2.0 adı verilen bu görünmezlik duvarı elbette gerçek görünmezlik sağlamıyor ancak yayımlanan videolara göre bu başarılı bir hile.
- Doğrudan önden bakan biri, mesafe ne olursa olsun tam olarak görme yanılsamasına kapılıyor.
Geçtiğimiz yıl Çin tarafından mart aylarında icat edilen ve kasım ortalarında tanıtılan görünmezlik pelerininden sonra Kickstarter‘da bir girişimci firma görünmezlik pelerini 2.0 adlı ürünü duyurdu ve seri üretim için destek istemeye başladı.
Görünmezlik Kalkanı 2.0 adı verilen bu görünmezlik duvarı gerçek görünmezlik sağlamıyor ancak kalkanın yapımcılarına göre bu inandırıcı bir hile. Doğrudan önden bakan biri, mesafe ne olursa olsun tam olarak görme yanılsamasına kapılıyor ancak bakan kişi yine de bu görünmezlik kalkanına ait soluk bir taslak ve bulanıklık görebiliyor.
Görünmezlik Kalkanı 2.0 çalışma prensibi:
Merceksi merceklenme olarak bilinen bir sistemi kullanan kalkan, arka plandan gelen ışığı (okyanus, beton bir otopark veya bir tuğla duvar olsun) izleyiciye doğru bükecek şekilde tasarlanmış. Kalkan, arkasındaki ve çevresindeki ışığı izleyiciye bükerken kalkanın merkezinin hemen arkasında bulunan nesneden gelen ışığın, izleyiciye ulaşmasını engelliyor.
Etkili bir şekilde, arka plandan yayılan ışık, izleyici doğru noktada olduğu sürece kalkanın hemen arkasından gelen herhangi bir ışığı maskeliyor. Kalkanın yapımcıları, tek tip arka planlarla ve düşük ışıkta veya bulutlu koşullarda en iyi şekilde çalıştığını, bu nedenle uygulama alanlarının şimdilik sınırlı olduğunu söylüyor.
Peki kalkanın arkasındakiler diğer tarafı görebiliyor mu?
Bu sorunun cevabı evet. Görünmezlik efektinin her iki yönde de çalıştığını belirtmekte fayda var. Kalkanın arkasına saklanan kişi diğer taraftan bir şey görmek istiyorsa başını yukarıdan veya yandan çıkarması dolayısıyla potansiyel olarak konumunu ele vermeniz gerekiyor.
Bu, böyle bir nesne için hâlâ birçok yaratıcı kullanım alanı bırakıyor. New Atlas’a göre, birinci nesil kalkanın sahipleri, onu sihir numaraları ve şakalar yapmak, paintball oynarken görünmemek ve belki de en önemlisi olan vahşi yaşamı gözlemlerken fark edilmemek için kullanıyor.
Mart 2022’de Kickstarter’da piyasaya sürülen orijinal Görünmezlik Kalkanı’ndan bir adım ötede olan 2.0 modelleri, birden fazla kişiyi gizleyecek kadar büyük olan daha büyük boyutlara sahip ve taşınması daha kolay.
Ancak kalkanlar hâlâ hantal. En büyük boyut, 183 santimetre boyunda ve görünüşe göre kurulumu birkaç kişinin yaklaşık 15 dakikasını alıyor. Ölçeğin diğer ucunda, yaklaşık 30 x 20 santimetre (yaklaşık 12 x 7,9 inç) boyunda, daha küçük nesneleri gizlemek için kullanabileceğiniz (ancak kendinizi değil) Mini hali bulunuyor.
Yüksek kaliteli polikarbonattan yapılmış kalkan tamamen su geçirmez ve tamamen geri dönüştürülebilir. Yani herhangi bir güç kaynağına gerek duymuyor.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel