- TikTok, Çin merkezli olması sebebiyle hükümet 148 milyon kullanıcısının bulunduğu ABD’de yasaklanabilir.
- Böyle bir durumda ne olabileceğini tahmin etmek için TikTok’un tarihine, Hindistan’da yasaklandığı döneme bakılabilir.
- 2020’de yine Çin sebebiyle TikTok Hindistan’da yasaklandı ve alternatif uygulamalar TikTok’un yerini tutmadı.
Geçtiğimiz aylarda TikTok hakkında ABD’de bir yasa tasarısı ortaya çıktı: Çin merkezli olduğu ve ABD için tehlike yaratabileceği için TikTok yasaklanmalı. Yasaklanması söz konusu TikTok’un ABD’de yaklaşık 148 milyon kullanıcısı var.
ABD’de TikTok’un yasaklanabileceği haberleri yayılmaya başladıktan sonra halktan çok büyük tepkiler geldi. Sosyal medyada binlerce paylaşım yapıldı hatta TikTok kullanıcıları ABD’de sokağa çıkıp eylem yaptı.
Önümüzdeki günlerde TikTok ve 148 milyon kullanıcı hakkında birçok yeni gelişme alacağız. Tabii ki ne olacağı bilinmez ancak bu konunun geleceğini tahmin etmenin güzel bir yolu var: TikTok’un tarihine bakmak.
Hindistan’da TikTok Yasağı
TikTok’un en çok kullanıcıya sahip olduğu ülke dört yıl önce Hindistan’dı. TikTok, 200 milyon kullanıcıya ve giderek genişleyen bir yapıya sahipti. Sonrasında Çin ve Hindistan arasında yaşanan sınır çatışmasıyla birlikte Hindistan TikTok’u 29 Haziran 2020’de yasakladı.
Bir gece ansızın yasaklanan TikTok, en büyük pazar yeri Hindistan’ı kaybetti. Milyonlarca kullanıcı alternatif sosyal medya platformlarına dağıldı ancak bu yeni platformlar, TikTok’un sağladığı deneyimi tam olarak sağlayamadı. Alternatif platformlar kısa süreli bir başarı elde etse de uzun vadede TikTok’un yerini alamadılar.
Tarih tekerrür eder mi?
Aynı durum ABD’de de yaşanabilir. TikTok’un yasaklanması durumunda, Amerikan sosyal medya ortamı Hindistan’ınkine benzer bir evrim geçirerek kullanıcıları alternatiflere dağıtabilir ancak alternatifler TikTok’un yerini tutmayabilir.
Muhtemelen TikTok yasaklandıktan sonra ABD hükümeti, TikTok yasaklanmadan önce bile Beyaz Saray’ın yolunu tutan vatandaşlardan hükümeti hedef alan çokça tepkiye maruz kalır.
Olaya yalnızca sosyal medya gözüyle bakılmamalı tabii. ABD’deki TikTok yasağı Çin ile ticaret savaşlarına yol açma potansiyeline sahip. Bu nedenle, TikTok’un ABD’de yasaklanması sadece sosyal medya ortamını değil, uluslararası ilişkileri de etkileyebilir.
Ticaret savaşları, uluslararası ilişkilere darbe, Beyaz Saray’ın önündeki halk… Başka ne olabilir peki? Tam olarak ne olacağını da tabii ki zaman gösterecek.
Derleyen: Ömer Kağan Selen