- Gün boyunca düzenli olarak elektronik sigara içenler vücutlarını potansiyel olarak toksik metallere maruz bırakıyor olabilir.
- Nebraska Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, günde en az sekiz kez e-sigara kullandığını bildiren 13 ila 17 yaş arasındaki düzenli elektronik sigara kullanıcılarının idrarlarının daha az kullanan kullanıcıların idrarlarına kıyasla %30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğunu ortaya çıkardı.
- Mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında ise özellikle uranyum biyobelirteçleri daha yüksek.
Gün boyunca düzenli olarak elektronik sigara içenler vücutlarını potansiyel olarak toksik metallere maruz bırakıyor olabilir. Nebraska Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, günde en az sekiz kez e-sigara kullandığını bildiren 13 ila 17 yaş arasındaki düzenli elektronik sigara kullanıcılarının idrarlarının daha az kullanan kullanıcıların idrarlarına kıyasla %30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmada hiç elektronik sigara kullanmayan gençlerden oluşan bir kontrol grubu bulunmuyor ancak sigaradan kaçınan 200 e-sigara kullanıcısından oluşan ABD örneğindeki belirgin model yine de endişe verici. Kamu sağlığı açısından araştırmacılar, e-sigaraların potansiyel toksisitesine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasını savunuyor.
Elektronik sigara zararlı mı?
Bu küçük çalışmanın sonuçları, elektronik sigaranın vücutta toksik metal birikimine neden olduğunu kanıtlamıyor ancak önceki analizler, e-sigara aerosol örneklerinde ve elektronik sigaraların vücut sıvısında sürekli olarak toksik metal işaretleri buldu. Bazen elektronik sigaraların kan ve idrar örnekleri normal sigara içenlerinkine bile rakip olabiliyor .
Bu tür bulgular son derece endişe verici çünkü kurşun ve uranyum gibi bileşiklerin insan gelişimine zararlı olduğu biliniyor. E-sigaralar genellikle yetişkinlerin nikotini bırakmasının bir yolu olarak pazarlanırken sigara içmeyen yepyeni bir nesil, genç yetişkinlik döneminde bu alışkanlığı ediniyor. 2023’teki ABD Ulusal Gençlik Tütün Araştırması, lise öğrencilerinin %10’unun şu anda e-sigara kullandığını ve bunların yaklaşık %40’ının 1 ayda en az 20 gün elektronik sigara kullandığını bildirdi. E-sigara kullanıcılarının %90’nı aromalı ürünler kullandıklarını söyledi.
“Buhar” kelimesi kulağa zararsız bir su bulutu gibi gelebilir , ancak e-sigara sıvısı -nikotin içermese bile- bazen arsenik, krom, nikel, kurşun ve uranyum gibi toksik metaller de dâhil olmak üzere kimyasallarla dolu. Kişinin yaşı ne olursa olsun elektronik sigaranın hiçbir miktarı güvenli değil ancak bu bağımlılık yaratan alışkanlık özellikle gençler için daha riskli gibi duruyor.
Elektronik sigara aromaları sigaranın zararı üzerinde etkili mi?
Elektronik sigaradan kaynaklanan metale maruz kalma potansiyelini veya sigara içindeki toksiklerdeki belirli tatların etkisini değerlendiren çok az çalışma var. Çalışmalara göre mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında uranyum biyobelirteçleri daha yüksek. Bu durum daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu du da uzun vadeli sonuçları daha da büyük bir gizem haline getiriyor. Sorunun bir kısmı, piyasadaki her marka ve tipte vaporizatörün etiketlenmemiş içeriklerinin önemli ölçüde farklılık göstermesi.
Bugün uzmanlar, e-sigara buharının gerçekte ne içerdiğini hala tam olarak bilmediklerini itiraf ediyor. Örneğin önceki laboratuvar çalışmaları tütün veya nane aromalarının tatlı olanlardan daha fazla toksik metal içerdiğini ortaya çıkarmıştı. Mevcut çalışmanın yazarları, “Tatlı aroma kategorisinde bulunan artan uranyum biyobelirteçleri özellikle endişe verici çünkü şeker aromalı e-sigara ürünleri ergenlik çağındakilerin önemli bir bölümünü oluştuyor.” diye uyarıyor.
Mevcut çalışma birçok soruyu cevapsız bırakıyor ancak ABD’li genel cerrahın 2018’de salgın olarak tanımladığı , gençler arasında e-sigara kullanımına ilişkin endişe dalgasına da katılıyor . O dönemde Surgeon General’s Advisory’nin raporuna göre Ergenlik döneminde nikotin maruziyeti öğrenmeyi, hafızayı ve dikkati etkileyebilir. Nikotine ek olarak, kullanıcıların e-sigaradan soluduğu aerosol, potansiyel olarak hem kendilerini hem de çevredekileri, akciğerlerin derinliklerine kadar solunabilen ağır metaller, uçucu organik bileşikler ve ultra ince parçacıklar dâhil diğer zararlı maddelere maruz bırakabilir.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel